AU PAIN DORÉ

Montreal / Canada / 2014

60
60 Love 4,670 Visits Published

The bakery ‘Au Pain Doré’ , located on the ground floor of a 3 storey building on Côte-des-Neiges, decided to do some important renovations. The challenge was to give this chain a contemporary look. ‘Au pain doré’ is inspired by the European concept of ‘bakery/café’ that combines the sale of baked good and high quality coffee where the barista is put at center stage.


The interior organization has been completely redesigned with an extension in the back creating a 1500 sqft unit. The spatial concept of the project was inspired by the lattice of wooden bread baskets. A structural wooden frame holds a series of randomized wood slats creating a lattice that opens and closes to create space for lighting and ventilation. The lattice wraps down the wall turning into shelves for the bread and pastries as well as benches and counter tops. The randomized rhythmic lattice provides a dynamism experienced as you enter the bakery.


 


[FR]


Localisé au rez-de-chaussée d’un édifice de 3 étages sur la rue Côtes-des -Neiges, la boulangerie ‘Au Pain Doré’ décide d’entreprendre d’importants travaux de rénovations. L’aménagement intérieur est entièrement repensé avec  un nouvel ajout à l’arrière pour une superficie totale de 1500 pi2. Le défi principal du projet consistait à redonner à l’entreprise une image contemporaine de ce que représente aujourd’hui une boulangerie. Au Pain Doré s’inspire alors d’un concept européen de la « boulangerie/café » qui combine l’achat de produits et la dégustation de café de qualité. Le barista devient alors un acteur de premier ordre dans le commerce.


Le concept spatial du projet s’inspire du tramage des paniers de pains.Une trame composée de lattes de peuplier disposées aléatoirement au plafond selon les besoins d’éclairage et de ventilation est soutenue par une trame structurelle en bois. Celle-ci supporte également les accessoires de présentation tels les étagères pour les pains et les viennoiseries ainsi que des banquettes et des comptoirs. Un effet de rythme aléatoire procure ainsi un dynamisme à l’espace de la boulangerie dès l’entrée du client.

60 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The bakery ‘Au Pain Doré’ , located on the ground floor of a 3 storey building on Côte-des-Neiges, decided to do some important renovations. The challenge was to give this chain a contemporary look. ‘Au pain doré’ is inspired by the European concept of ‘bakery/café’ that combines the sale of baked good and high quality coffee where the barista is put at center stage. The interior organization has been completely redesigned with an...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Bars/Cafés / Restaurants / Interior Design / Lighting Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 60 users