L'Atoll

Beaucouzé / France / 2012

47
47 Love 5,824 Visits Published

The City of Angers has launched an ambitious economic and commercial project at the Buisson commercial zone. This zone covers 53 hectares, including more than 200,000 sqm reserved for the Atoll project.
Behind the call for tender is the company SARA (for the development of the region of Angers), which was granted concession to develop the commercial zone, to be assisted by Angers Loire Développement and the company Sites et Commerces.
The aim is to design a gateway to the town adapted to the scale of the region, and provide an architectural alternative to standard shopping centres. Located on the edge of the town of Beaucouzé, on a largely agricultural site, the Atoll is a slightly irregular ellipse shape.
The layout and construction of the project reflect the existing landscape by adapting the nature of the land.


The project offers a net surface area of 91,000 sq.m.
The four poles, separated by four corridors, rise up like four great entry porches. The structure is covered with a white aluminium net, which is perforated and backlit.
The shops of the Atoll are arranged in a dynamic layout, while the carpark blends into the garden.
The building's enveloppe, 8-12m from the main structure, provides a protected area behind the shops for deliveries, away from the customer's view at the centre of the Atoll, and provides a clear passage for security services.
The outer cover runs from the inside out, following the access porches up to the roof to form an awning covering part of the promenade. On the inside, the awning rises up over a glass wall offering views of the various shop fronts. The shop front can be seen clearly above and below the awning.


Smaller constructions, designed like smooth white concrete pebbles, punctuate the visitors' promenade, creating more intimate areas in the style of a traditional street of shops.
At the centre of the Atoll lie wooden-clad buildings sheltered by trees house restaurants, conveniences, a first-aid unit etc.
The height of the building is limited to just 12 meters.



THE FACADE
The shiny, mother-of-pearl white façade provides the building with unity, featuring a heat-lacquered finishing that reflects the light and surrounding landscapes.


The enveloppe encloses and secures the building, and can be divided as follows:
- from the ground up to around 3m high, the perforations are small in diameter in order to conceal views from outside
- from 3-12m high, the perforations are shaped as diamonds of varying sizes. The rounded shape of the façade provides a subtle effect based on natural light
- above the height of 12m, the façade curves horizontally and opens up, in compliance with security restrictions in case of fire.
The façade complies with environnemental performance requirements, while limiting the visual pollution from deliveries and the compaction of waste.



THE LANDSCAPE
The Atoll features 60,000 sq.m. of greenery in and around the centre. These areas are planted with 580 trees and more than 15,000 bushes.


The trees are mainly maples (Acer palmatum, Acer ginnala, Acer saccharinum), hornbeams, Scots pines, as well as oaks (Quercus robur) and weeping willows (Salix babylonica).
The landscape plays a major part in the project's design, from the outlying areas of the grounds to the inner courtyard, not to mention the building's porches, the carpark and the roof garden at the centre of the plot.
The three carpark access routes join at the centre of the Atoll around a planted ring. Around the ring, the land dips down where run-off water can be evacuated.



SUSTAINABLE DEVELOPMENT
The HQE approach and fulfilment of the environmental quality charter guided the architectural design and techniques. With the help of specialists in the project management team, particularly in the fields of bioclimatic design, the simulation of thermal dynamics, renewable energy and natural lighting, each of the areas of the environmental quality charter were analysed.


Special attention was paid to energy management, given that the tertiary sector is the main consumer of energy in France with nearly 40% of total consumption.
In 2009, the Atoll was awarded French certification for tertiary sector buildings (HQE®) by Certivéa. To encourage the architectural quality and landscape aspects, several targets were qualified as "high performance": the relationship between the building and its immediate environment, the management of waste, acoustic and olfactory comfort.
Other targets were qualified as "good performance": the low environmental impact of the worksite, the management of energy and water.



LIGHTING
The Atoll is surrounded by a line of white mother-of-pearl casing one and a half km long. The ellipse, which curves up at the top, is entirely backlit, with colours varying from white to red, from gold to sky blue. The evanescent effect of the light brings out the perforated pattern and creates a subtle mashrabiyya effect wich blends in with the surrounding landscape and provides a local landmark. The inside of the casing along the promenade is also backlit with a single pure white light, allowing the shop fronts to be clearly visible.



[FR]


La Métropole d'Angers a lancé une ambitieuse opération d'aménagement à vocation économique et commerciale dans la ZAC du Buisson.
Cette zone occupe un terrain de 53 hectares dont plus de 200 000 m² sont dédiés au projet de l'Atoll.
A l'origine de la consultation : la SARA (Société d'Aménagement de la Région d'Angers), concessionnaire de l'aménagement de la ZAC assistée d'Angers Loire Développement et la société Sites et Commerces.


L'objectif est de créer une entrée de ville maîtrisée à l'échelle de la région et d'offrir une alternative architecturale aux centre commerciaux.
A la limite de la commune de Beaucouzé, sur un site en grande partie consacré à l'agriculture, l'Atoll simplante sous la forme légèrement irrégulière d'une ellipse.
La disposition et la construction du projet reflète la trame payasagère existante en s'adaptant à l'assiette naturelle du terrain.



Le projet offre une surface de 91 000 m² SHON.
Les quatre pôles se développent, espacés par quatre passages, comme d'extraordinaires porches d'entrée.
L'ensemble est habillé d'une résille en aluminium, perforée et rétroéclairée, de couleur blanche nacrée. L'Atoll propose une disposition dynamique des commerces et une gestion des parkings dans un parterre végétal.
Une enveloppe décalée de 8 à 12 mètres permet un accès technique contrôlé et protégé au dos des commerces pour éviter les flux croisés (livraisons/clients) au coeur de l'Atoll et créer une voie de circulation libre et privilégiée pour les services de sécurité.
Depuis l'intérieur, la vêture suit les porches d'accès pour venir s'élancer en toiture et former un auvent couvrant une partie de la promenade. A l'intérieur, cet auvent s'élève au-dessus d'un mur vitré offrant au regard la diversité des façades commerciales.
Les enseignes posées en imposte s'expriment librement, au-dessus et en dessous de l'auvent.


De petites constructions dessinées à l'image de galets en béton lisse blanc ponctuent la promenade des visiteurs afin de créer à des endroits choisis un espace plus intime à l'image d'une rue commerçante.
Dans le coeur de l'Atoll, d'autres bâtiments tout de bois vêtus se nichent sous les arbres afin d'accueillir le public (restaurants, sanitaires, poste de secours, GIE, etc.).
Le bâtiment conserve une faible hauteur de 12 mètres sur l'ensemble.



LA FACADE


Le blanc brillant et nacré assure l'unité de l'ensemble bâti grâce à une finition thermolaquée vernie reflétant la lumière et les paysages environnants.
L'enveloppe du bâtiment clôture et sécurise le bâtiment en se décomposant de la manière suivante :
- depuis le seul jusqu'à 3 mètres de haut environ, elle se compose d'une perforation de faible diamètre afin de masquer les vues de l'extérieur
- de 3 à 12 mètres de haut, elle se décline dans une perforation en forme de losange plus ou moins ajouré. L'effet galbé et cintré de la façade donne un jeu d'ombre subtil au gré de la lumière naturelle
- à partir de 12 mètres de haut, la façade se courbe à l'horizontal et dégage des surfaces vides pour répondre aux contraintes de sécurité en cas d'incendie.
La façade répond aux performances environnementales tout en limitant la pollution visuelle liée aux livraisons et aux zones de compactage.



LE PAYSAGE


L'Atoll comprend 60 000 m² d'espaces verts répartis entre le coeur et le pourtour du centre. Ces espaces sont plantés de 580 arbres et plus de 15 000 arbustes.
Les arbres sont principalement des érables (Acer palmatum, Acer ginnala, Acer saccharinum), des charmes fastigiés, des pins sylvestres, mais aussi des chênes pédonculés (Quercus robur) et des saules pleureurs (Salix babylonica).
La réflexion portée sur l'aménagement paysager est majeure sur ce projet, depuis les abords extérieurs du terrain, jusqu'au traitement de l'espace intérieur, en passant par les porches d'accès au bâtiment, les stationnements et la toiture végétalisée au coeur de l'îlot.
Les trois voies d'accès aux parkings se rejoignent au coeur de l'Atoll autour d'un ring largement planté. En bordure du ring, une noue inscrit le paysage en creux et permet une gestion des eaux de ruissellement non évacuées.



LE DEVELOPPEMENT DURABLE


La démarche HQE et le respect de la charte de qualité environnementale ont guidé les partis pris architecturaux et techniques.
A l'aide de spécialistes intégrés à l'équipe de maîtrise d'oeuvre, notamment dans des domaines comme la conception bioclimatique, la simulation thermique dynamique, les énergies renouvelables et l'éclairage naturel, chacun des thèmes de la charte de qualité environnementale a été analysé.
Une attention particulière a été portée à la maîtrise de l'énergie, le secteur tertiaire étant le premier consommateur d'énergie en France avec près de 40% de la consommation totale.
L'Atoll a reçu en 2009 la certification NF Bâtiments Tertiaires associée HQE® de Certivéa.
Pour favoriser la qualité architecturale et l'aspect paysager, plusieurs cibles ont été traitées au niveau Très Performant : la relation du bâtiment avec son environnement immédiat, la gestion des déchets d'activité, le confort acoustique et olfactif.
Par ailleurs, d'autres cibles ont été qualifiées au niveau Performant : un chantier à faible impact environnemental, la gestion de l'énergie et de l'eau.



L'ECLAIRAGE


L'Atoll développe un linéaire de vêture blanche nacrée long d'un kilomètre et demi. L'ensemble de cette ellipse galbée sur sa hauteur est entièrement rétro éclairé, variant sur les teintes blanches au rouge, du doré jusqu'au bleu du ciel.
L'effet évanescent de la lumière dessine clairement la perforation et offre au paysage un moucharabieh subtil qui ne perturbe pas le voisinage et devient un repère dans le territoire.
L'intérieur de la vêture le long de la promenade est également entièrement rétro éclairé d'un blanc pur unique, laissant la place aux enseignes de s'exprimer.

47 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The City of Angers has launched an ambitious economic and commercial project at the Buisson commercial zone. This zone covers 53 hectares, including more than 200,000 sqm reserved for the Atoll project.Behind the call for tender is the company SARA (for the development of the region of Angers), which was granted concession to develop the commercial zone, to be assisted by Angers Loire Développement and the company Sites et Commerces.The aim is to design a gateway to the town adapted to...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Compagnie de Phalsbourg
    • Status Completed works
    • Type Parks, Public Gardens / Shopping Malls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 47 users