CP House

Barcelona / Spain / 2014

31
31 Love 4,447 Visits Published

This building and warehouse have been designed and located on a plot of land  between two blocks of flats, which represent difficulties to get natural light , and also, a comfortable relationship with the surroundings. At first thought, the site was not suitably located. It is to say, the outdoor settings aren’t a welcoming zone, for a family house. Another negative outstanding point is the fact that this place is extremely noisy. It gets the maximum of decibels according to regulations.


The starting point of our project was to minimize the effect of these two points: noise and light.  Greatly influenced by those two ideas we created two different zones. The night zone situated close to the street, and the day one orientated to the inside part of the block.


While the main façade was thought to give privacy and protect from the daily noise, the back one was designed to have as much light as possible. The first one is completely compact and stablishes what appears to be a more closed appearance on the outside; and the interior one, which includes a terrace, is transparent, providing the air and the sun light coming in.


The most dominant architectural feature is the access of natural light inside the different spaces and rooms. This is due to a system of folding shutter blinds, that protect from the extra solar radiation; and a succession of vertical spaces and zenithal skylights.


The fact of living in such a space in the middle of a big city can be considered  a big challenge; if we have in mind that the length of the site is 17 m.


 


[CP]


El encargo se basa en el proyecto de una vivienda unifamiliar y un almacén en un solar entre medianeras rodeado de construcciones de gran altura que dificultan la obtención de luz natural y una relación confortable con el entorno. Otro aspecto relevante es el hecho de que la única calle que da acceso al solar es excesivamente ruidosa, obtiene el nivel máximo de decibelios según normativa.


A partir de estas premisas decidimos que la construcción de la vivienda  entre medianeras se organizaría a partir de diferenciar entre el programa de noche situado en el ámbito de la calle de acceso y el programa de día orientado al patio interior de manzana.


Mientras que en la fachada de la calle realizamos un tratamiento extremadamente compacto y diferenciado para preservar la intimidad y proteger del ruido diurno existente; en el interior de manzana creamos una fachada totalmente abierta que se relaciona con una pequeña terraza de nueva creación.


A partir de un sistema de contraventanas plegables conseguimos la protección frente al exceso de radiación solar y mediante una sucesión de espacios verticales y  lucernarios cenitales garantizamos una luz natural continua muy sorprendente en una construcción entre medianeras con una profundidad edificable de 17m.

31 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This building and warehouse have been designed and located on a plot of land  between two blocks of flats, which represent difficulties to get natural light , and also, a comfortable relationship with the surroundings. At first thought, the site was not suitably located. It is to say, the outdoor settings aren’t a welcoming zone, for a family house. Another negative outstanding point is the fact that this place is extremely noisy. It gets the maximum of decibels according to...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 31 users