Induno Olona Cemetery Extension

Induno Olona / Italy / 2013

4
4 Love 1,385 Visits Published

In addition to the court of a cemetery, designed in late XIX century by Carlo Maciachini, the architect of Milan monumental cemetery, a place heavily modified and expanded in different phases, and today characterized by very heterogeneous parts, we designed a new extension located in an interstitial space between the north side of the ancient precint wall and a very close green hill.
The project aims to solve, in this its fragmented place, through a silent architecture, the relationship between the different components of the exhisting architecture and the landscape. I​n this phase has been built the first part of a coplete expansion which runs alongside the north wall.
The project presents itself with a wall made with striped Carrara marble signed by vertical thin windows placed with a harmonic rhythm.The wall is like a sort of suspended beam that closes, in a new way the precint’s fourth side.
The architecture is identified by to differents spaces both available for burials: one at the basement, with an open porch separeted by an interval of 2.5 meters from the existing cemetery wall. The opening is due to the very close positions from the old cemetery wall providing to give natural light to the porch.
Upstairs, the gallery is south faced, with a closed wall that filter the light using vertical cuts to design the light on the wall. This cuts, placed with different distance one each others are in relation with the regular rhythm of the cuts on the ceiling.
Also the floors and the two fountains, that are close to the stairs, are made of Carrara marble. In addition to the niches, there are four family chapels with sliding glass doors.

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In addition to the court of a cemetery, designed in late XIX century by Carlo Maciachini, the architect of Milan monumental cemetery, a place heavily modified and expanded in different phases, and today characterized by very heterogeneous parts, we designed a new extension located in an interstitial space between the north side of the ancient precint wall and a very close green hill. The project aims to solve, in this its fragmented place, through a silent architecture, the relationship between...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2013
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Comune di Induno Olona
    • Contractor MACCHI COSTRUZIONI SRL
    • Cost 660000
    • Status Completed works
    • Type Cemeteries and cemetery chapels
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users