LIBRARY AND LEARNING CENTER (LLC) at WU Campus

Opening 4th October 2013 Vienna / Austria / 2013

72
72 Love 18,951 Visits Published
The heart of the new university campus is the centrally located Library & Learning Center, designed by Zaha Hadid Architects, Hamburg. The building’s asymmetrical, cantilevered roof is visible from afar, and the prominent glassfronted monitor, characteristic of Zaha Hadid’s designs, faces Prater Park. The external appearance of the building is characterized by contrasting sections of light and dark. Colored fiber-reinforced concrete was used to construct the façade. The two building segments are separated by a seam of glass. The main entrance of the building faces the campus’ central square, the WU Stage. The cantilevered roof extending towards the square makes the entrance instantly recognizable. The building’s massive exterior is furrowed with narrow, canyon-like divisions and made up of two sections. Once inside, the Forum and the entry area are made to feel like extensions of the square outside. The generously proportioned atrium also serves as WU’s main reception area. Wide, spiral ramps and stairways lead from the entry area up through the OMV Central Library, which extends funnel-like through 6 stories of the building. The top two floors are dedicated entirely to the library, where the wide, glass-fronted student work area offers a breathtaking view of Prater Park. The building’s interior consists of a mix of self-study zones and student service units on the lower floors, combined with library space and spectacular views of the campus on the upper stories. The overall impression is of one generous open space extended over several levels. In addition to the library and the student service units, the LC also houses the bookstore and copy shop, as well as both Ceremonial Halls, a club lounge, the International Office and the WU ZBP Career Center. WU students now have access to all academic services in one location: from admissions, enrollment, and IT services, all the way to graduation ceremonies and career support services. (Ita) Destinato a sorgere al centro del nuovo campus universitario firmato da BUSarchitecture, l’edificio LLC ospiterà al suo interno un laboratorio linguistico, seminari, uffici amministrativi, un centro studentesco, un book shop, caffetteria, sale alla maniera di un grande blocco poligonale. L’andamento rigoroso e squadrato della facciata si fa gradualmente più curvilineo man mano che si procede dall’esterno all’interno della struttura, fino a giungere allo spazio “fluido” della corte interna, pensata come piazza pubblica centrale. Tutti i servizi del LLC sono ospitati all’interno del volume sdoppiato in due nastri che, avvolgendosi l’un l’altro, cingono le pareti vetrate dell’edificio. “Sono incantata dall’idea di lavorare a Vienna. Ho un rapporto d’amore con la città. In quanto centro per la ricerca, il LLC diventerà un forum per lo scambio di idee. Siamo entusiasti si partecipare al progetto per l’estensione del campus”, ha asserito Zaha Hadid. “Non si tratta di una semplice una biblioteca, si tratta, di uno spazio per la ricerca, per il lavoro e per il relax, un luogo di comunicazione e un nodo di transito. Con la sua architettura mozzafiato Zaha Hadid riesca a fondere tutte le funzioni chiave del progetto in modo meraviglioso. Interpretando alla perfezione questa nuova idea di ‘università’”, commenta Christoph Badelt, rettore della University of Economics & Business. Zaha Hadid Architects: Design Zaha Hadid with Patrik Schumacher Project Architect Cornelius Schlotthauer Project Team Marc‐Philipp Nieberg, Kristoph Nowak, Enrico Kleinke, Stefan Rinnebach, Niels Kespohl, Jan Hübener, Romy Heiland, Richard Baumgartner Consultants: Structural Engineers: Arup Berlin M&E Engineers: Arup Berlin Façade Engineers: Arup Berlin Cost Consultant: ATP Wien Fire protection: HHP West, Bielefeld Render Studio: Vectorvision, Leipzig
72 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The heart of the new university campus is the centrally located Library & Learning Center, designed by Zaha Hadid Architects, Hamburg. The building’s asymmetrical, cantilevered roof is visible from afar, and the prominent glassfronted monitor, characteristic of Zaha Hadid’s designs, faces Prater Park. The external appearance of the building is characterized by contrasting sections of light and dark. Colored fiber-reinforced concrete was used to construct the façade. The two building segments...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 72 users