GG HOUSE

"GG House" was designed on a south, steep slope in the green district of Cracow - Przegorzały. Krakow / Poland / 2011

7
7 Love 1,322 Visits Published

"GG House" was designed on a south, steep slope in the green district of Cracow - Przegorzały. The Simple form of the building is divided with window placements on the facade  to let in maximum amount of sunlight inside. The south façade of the building, has covered balconies and porches which provides nice shade in summer and in winter allows the sun to fill the interior. Altitude difference between road and ledge on which house is stnading it is 12 meters. It is why architect designed parking area and garage on road level, and the rest of the house is lstanding on natural dolomite ledge it is also supported by four ten meters high column.


On the ground floor from east site there is a kitchen which is contecting with tarace. From the south there is living and dining room with sunny terrace which gives panoramic view of the Vistula River.  On this floor there is also small apartment for guests. 


On the first floor there are three bedrooms, wardrobe and bathrooms and on the last floor there is „chillout room”


Architect Tadeusz Lemanski had to take into consideration not only the formation and geological structure of the plot, but also the constraints imposed on the project by local regulations and above all, the Directorate of Jurassic Landscape Parks. The house due to strict zoning requirements had to be built only from natural materials and and covered with pitched roof with a steep slope.


Location: Cracow, Poland
Plot area: 2700.0 sqm
Area: 369.0 sqm
Photographer: Tomasz Zakrzewski

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    "GG House" was designed on a south, steep slope in the green district of Cracow - Przegorzały. The Simple form of the building is divided with window placements on the facade  to let in maximum amount of sunlight inside. The south façade of the building, has covered balconies and porches which provides nice shade in summer and in winter allows the sun to fill the interior. Altitude difference between road and ledge on which house is stnading it is 12 meters....

    Project details
    • Year 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users