Mateřská škola Krásné pole / Nursery school in Ostrava | PROJEKTSTUDIO

Ostrava / Czech Rep. / 2013

3
3 Love 2,055 Visits Published

Umístění a orientace nové mateřské školy navazuje na stávající urbanistickou strukturu. Vstup do objektu je navržen z ulice Sklopčická.  U vstupu se nachází stání pro 11 osobních aut. 


Nová mateřská škola má jednoduchý čtvercový půdorys s třemi prostornými samostatnými třídami, vzdušnou jídelnou a otevřeným centrálním prostorem pro společné hry. Ve třídách jsou závěsy, které umožní prostor rozdělit na malé „pokojíčky“ ve chvíli, kdy přijde doba odpoledního odpočinku dětí.  Díky oknům umístněných v různých výškových úrovních děti vidí ven nejen v době odpočinku, ale i v momentě, když si budou hrát na vzorované podlaze připomínající vrstevnice či letokruhy. Každá ze tříd má samostatný vstup na vlastní venkovní terasu, kde si děti budou mít možnost hrát v případě příznivého počasí. Povrch venkovních skladů hraček je pojat jako tabule na kreslení, která dává prostor pro rozvoj dětské tvořivosti. Fasáda je tvořena vodorovnými dřevěnými profily s větší roztečí, díky čemuž jde vidět podkladní barevný rošt a šedočerná fasádní fólie. Tím se dětem odkrývají útroby budovy a hravou formou ukazují „jak školka funguje“.


            Nová stavba, na rozdíl od dříve využívané budovy, splňuje všechny přísné hygienické a bezpečnostní normy, které jsou na objekty určené pro děti kladeny. Součástí projektu je také úprava nejbližšího okolí objektu.  


 


The location and orientation of the new nursery school follows the the current urban structure. The entry leads from the street Sklopčická. At the entrance there is parking for 11 cars.


The new nursery school has simple square plan with three spacious separate classes, airy dining room and an open central space for collective games. There are hinges in the classrooms that allow to divide space into small rooms when it comes time midday break of children. Because of the windows placed in different heights, children can see what is going on outside. And that is not only when they are taking a nap but also when they play on a patterned floor that resembles contour lines or annual rings. Each of the classes has a separate entrance to a private outdoor terrace, where children have the opportunity to play in good weather. Surface of outdoor toy storage is conceived as a drawing board, which gives a space to the development of children's creativity.


The facade consists of horizontal wooden profiles with larger spacing that makes it able to see the underlay color grate and black and gray facade foil. This is the playful way to show the entrails of the building to children so they can know 'how their nursery school works'. Unlike the previouse one, the new building meets all the strict hygiene and safety regulations. The project also includes modification of  the nearest surroundings. 

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Umístění a orientace nové mateřské školy navazuje na stávající urbanistickou strukturu. Vstup do objektu je navržen z ulice Sklopčická.  U vstupu se nachází stání pro 11 osobních aut.  Nová mateřská škola má jednoduchý čtvercový půdorys s třemi prostornými samostatnými třídami, vzdušnou jídelnou a...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens / Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users