Concept House | PROJEKTSTUDIO

Administrativní budova Ostrava / Czech Rep. / 2013

0
0 Love 868 Visits Published

Dostavba nároží na ulici Opavská v Ostravě.


 


Zadání bylo jasné – dům, kde každé patro se bude umět přizpůsobit jakémukoliv klientovi a bude ekologicky přívětivé.


 


Začali jsme vytipováváním vhodného místa a od začátku jsme věděli, že budeme směřovat do proluky a snažit se tak dotvořit uliční čáru a postupně takto doplňovat urbanistickou figuru v děravém území. Vybraná parcela, která sloužila akorát pejskařům a ke zkracování cesty, se nachází na střetu kompaktní sorelové výstavby z šedesátých let a rozvolněné sídlištní panelové zástavby ze sedmdesátých a osmdesátých let u hlavní komunikace Opavské.


Hmotové řešení reflektuje pravoúhlý řád okolní zástavby převyšující navazující dům o dvě podlaží. Fasáda je provedena důstojně k významu městského domu, v tmavě šedé omítce se vsypem karbidu křemíku, okna jsou osazena do líce fasády.  V počátku byla v každém patře navrhnuta pásová okna a po konzultaci s jednotlivými budoucími majiteli byla okna přizpůsobena jejich požadavkům. Tak také vzniklo okno o rozměrech 4,1x4,5m v osmém patře. Každé podlaží je provozně řešeno jako samostatný celek. Plocha každého podlaží o 240 m2 se tak díky zdvojeným podlahám, ve kterých jsou umístěny veškeré rozvody, stává nejvyšší možné míře variabilním prostorem.


 Společné prostory - schodišťový prostor - je vložen mezi štítovou stěnu stávajícího bytového domu a půdorysnou stopu samotné novostavby. Nosnou konstrukci tvoří železobetonový skelet a obvodový plášť je řešen vesměs jako vrstvený sendvič. Ustupující a odlehčený parter, kde se ze strany od hlavní komunikace nachází pronajímatelný prostor pro občanskou vybavenost, vytváří obchodní parter, tak důležitý pro město. Ze zadní strany jsou umístěny garáže pro majitele jednotlivých pater.


Doufáme, že tato novostavba má i význam pro své okolí, které může obohacovat a inspirovat k dalšímu vyplnění děr v území. 


 


Completion of the corner of the Opavská street in Ostrava.


The assignment was clear - a house where each floor will be able to adapt to any client and will be environmentally friendly.


We started by selecting a suitable location and from the beginning we knew that we were going to head for gap site and and try to complete the street line. And thus complement the unfinished urban structure step by step. This  place, located on the main street Opavská, was formerly used only by people who walked dogs or wanted to shorten their journey. Selected plot is situated between the built-up area in style of socialist realism of the sixties and free-standing building from the seventies and eighties. The volume of the house is two floors higher than the following building the rectangular order of surrounding buildings. The facade is made in a dignified manner to the importance of a townhouse. The plaster is in dark gray colour with admixture of silicon carbid. And windows flush with facade. At the beginnig we have designed strip windows on each floor. After consultation with the particular future owners the windows were adjusted to their own requirements. There is also a window of dimensions 4.1 x 4.5m situated on the eighth floor. Each floor is designed as an operationally independent unit. Surface of each floor measures 240 m2. And with double floorings (in which is located elektric power distribution) it is becoming the maximally variable space. Common staircase space is inserted between the gable wall of the existing dwelling house and the shape of the main part of the building. Supporting construction consists of reinforced concrete frame and the external cladding comprises mainly sandwich wall. You can find lightened rentable space just from the side of the main road on the groundfloor. These premises are important for the city for their civic amenities. There are garages for the owners of the floors placed in the back side of the building.


We hope that this new building will become an inspiration for further densification of urban areas.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Dostavba nároží na ulici Opavská v Ostravě.   Zadání bylo jasné – dům, kde každé patro se bude umět přizpůsobit jakémukoliv klientovi a bude ekologicky přívětivé.   Začali jsme vytipováváním vhodného místa a od začátku jsme věděli, že budeme směřovat do proluky a snažit se tak dotvořit uliční čáru a postupně takto doplňovat urbanistickou figuru...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2010
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram