TODOmicro

Turin / Italy / 2014

20
20 Love 2,894 Visits Published

TODO Microarchitecture TODO is an interaction and media design studio based in Turin, and recently moved from its original office to a new and larger location in the up-and-coming San Salvario neighborhood. The building where the studio is now located is an excellent example of Turin’s early-1900s ar- chitecture, with light streaming through large windows, tall ceilings, and well preserved original floors, doors and windows. The value of the structure called for a subtle interior architecture operation inspired by respect and distance.
The most visible part of the project is the new structure in the large entrance – a cubicle, an aquarium, a micro-architecture that stands out in its context and defines a room inside a room. TODO’s request was to create a space for the admin office: something that would visually wel- come clients as well as provide a well-isolated workstation. The project introduced a solution in which desks, partitions, lights, and closets integrate one into the other creating a volume within a volume. The desks rest on a slender, white, steel structure that goes on uninterrupted to the height at which the vault begins, where overhead lighting is installed. The vertical diaphragms both open up and close off the space by alternating milky white glass, yellow transparent glass, and white soft touch laminate.

[IT]
TODO Microarchitecture TODO è uno studio di interaction e media design di Torino; recentemente lo studio si è trasferito dalla sede che lo ha visto nascere in un nuovo e più grande ufficio nel quartiere di San Salvario. Il nuovo ufficio, all’interno di un eccellente esempio di architettura di inizio Novecento torinese, è ricco di finestre e luce, con soffitti alti e pavimenti, porte e finestre d’epoca ottimamente conservati. Il valore dell’immobile ha richiesto un intervento di architettura degli interni molto sottile, fatto di rispetto e distacco dall’esistente. La parte più visibile del nuovo intervento è la struttura di entrata: un box, un acquario, una micro-architettura che spicca nel contesto e crea un interno dentro un interno. La richiesta di TODO era di avere uno spazio per l’amministrazione nel grande ingresso: un benvenuto per i clienti ma anche una postazione di lavoro ben isolata. Il progetto ha proposto una soluzione in cui scrivanie, vetri, luci e armadi si integrano a creare un volume nel volume. Le scrivanie poggiano su una struttura snella in acciaio verniciato bianco, che continua ininterrotta fino all’altezza dell’imposta delle volte, dove si ferma per far spazio all’illuminazione. I diaframmi verticali aprono e chiudono lo spazio attraverso l’uso alternato di vetri bianchi latte, vetri trasparenti-gialli e laminati bianchi soft touch. 

20 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    TODO Microarchitecture TODO is an interaction and media design studio based in Turin, and recently moved from its original office to a new and larger location in the up-and-coming San Salvario neighborhood. The building where the studio is now located is an excellent example of Turin’s early-1900s ar- chitecture, with light streaming through large windows, tall ceilings, and well preserved original floors, doors and windows. The value of the structure called for a subtle interior...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client TODO
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users