house IV

Eindhoven / Netherlands / 2013

46
46 Love 8,482 Visits Published

The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Netherlands. The existing main house is relatively small in structure, however the lot size is sufficient enough to resist an carefully threaded extension. An extension where extra comfort is added to the existing house.


The transparent addition to the house is a continuation of an earlier exterior expansion with thin floating concrete eaves. These overhangs give a balanced picture, allowing the spaces seamlessly to blend, and gives the garden an intimate enclosed character.


The sightlines are important, creating separate spaces as a study niche, a lowered seating area with wide windowsills and a hanging fireplace. The roof connects the spaces seamlessly into each other.


Much attention is paid to careful detailing. Positioning of roof lights, (curved) walls, steps, niches which store the curtains, floor heating and cooling ceiling, acoustic panels and lighting are concealed and determine the appearance and character of the area.

46 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Netherlands. The existing main house is relatively small in structure, however the lot size is sufficient enough to resist an carefully threaded extension. An extension where extra comfort is added to the existing house. The transparent addition to the house is a continuation of an earlier exterior expansion...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Contractor Burgtbouw, Deurne
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 46 users