PASSIVE HOUSE

Suceava / Romania / 2014

58
58 Love 3,979 Visits Published

THE CHALLANGE WAS TO CREATE A SIMPLE, SUSTAINABLE, TWO-STOREY UNIT THAT WOULD FIT INTO A SPECIAL SITE: A MATURE FOREST INSIDE  A NORTHERN ROMANIAN CITY.


HOUSE CHE SUBTLY RISES AROUND THE INNER COURTYARD IN A MESMERIZING NATURAL ENVIRONMENT WITH WHOM THE BUILDING COMMUNICATES THROUGH WIDE OPENINGS AND VARIOUS INNER-OUT PASSAGES.


THE MAIN ELEMENT OF THE DESIGN IS THE FULLY GLAZED CORE. IT IS THE CENTRAL DIVISION WHICH ACCOMODATES STAIR, HALLWAYS, AND RECREATIONAL ZONE, SPACES WHERE ONE CAN FEEL OUTSIDE ALTHOUGH INSIDE. THEREFORE, EVERY SPACE IN THE HOUSE, EITHER EXPERIENCED IN MOTION OR STATIC IS AN INTERIOR SPACE FULLY DEPENDANT ON NATURE AND INFLUENCED BY IT.


THE GROUND FLOOR FEATURES A TOTAL OPEN SPACE, WITHOUT DOORS EXCEPT TOILET AND TECHNIC ROOM, THAT EXPANDES ALSO ON THE UPPER FLOOR.


THE HOUSE WAS DESIGNED AND BUILT TO REACH THE PASSIVE HOUSE STANDARD IN THE HARSH CLIMATE CONDITIONS OF NORTHERN ROMANIA (SUCEAVA) AND IS IN THE PASSIVE EVALUATION PROCESS. THE ESTIMATED ENERGY DEMANDED FOR HEATING AND HOT WATER IS LOWER THAN 14 KWH/SQM/YEAR (ACCORDING TO PRELIMINARY PHPP CALCULATIONS).


THE MAIN PRINCIPLES AND GOALS OF SUSTAINABILITY AND ENERGY EFFICIENCY ARE PURSUED BY THE USE OF WOODEN STRUCTURES, ALL NATURAL INSULATION MATERIALS, GREEN ROOF, HIGH PERFORMANCE WINDOWS AND THE ENCOMPASSMENT OF A RESOURCE MANAGEMENT SYSTEM FOR HEATING AND ELECTRICITY SUPPLY.


THE NATURAL DAY FACTOR IS FOUR TIMES BIGGER THAN THE USUAL AMOUNT WHILE THE GENEROUS GLAZED SURFACES ALSO INCREASE THE SOLAR PASSIVE ENERGY GAIN. THE ICONIC SHAPE OF THE ROOF MAXIMIZES THE SOLAR INPUT USED FOR HEATING, OFFERING IN THE MEANWHILE A CONTEMPORARY DYNAMIC EXPRESSION.


TO MATCH THE SURROUNDINGS, EXTERIOR FINISHING IS MADE OUT OF NATURAL CEDAR SLATS THAT PRESERVE THEIR PHYSICAL-CHEMICAL PROPERTIES EVEN IN THE NORTHERN CLIMATE. THE GREEN ROOF RECOVERS THE VEGETAL SURFACE DISPLACED FOR THE HOUSE CONSTRUCTION.


THE MINIMAL NEED FOR HEATING IS COVERED BY A GROUND/WATER POWER HEAT PUMP. PHOTOVOLTAIC PANELS WILL BE INSTALLED ON THE ROOF AT A LATER STAGE IN ORDER TO PROVIDE THE ELECTRIC ENERGY NECESSARY FOR VITAL CONSUMPTION AND DOMESTIC HOT WATER IS OBTAINED THROUGH SOLAR THERMAL COLLECTORS AND A HEAT BUFFER TANK.

58 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    THE CHALLANGE WAS TO CREATE A SIMPLE, SUSTAINABLE, TWO-STOREY UNIT THAT WOULD FIT INTO A SPECIAL SITE: A MATURE FOREST INSIDE  A NORTHERN ROMANIAN CITY. HOUSE CHE SUBTLY RISES AROUND THE INNER COURTYARD IN A MESMERIZING NATURAL ENVIRONMENT WITH WHOM THE BUILDING COMMUNICATES THROUGH WIDE OPENINGS AND VARIOUS INNER-OUT PASSAGES. THE MAIN ELEMENT OF THE DESIGN IS THE FULLY GLAZED CORE. IT IS THE CENTRAL DIVISION WHICH ACCOMODATES STAIR, HALLWAYS, AND RECREATIONAL ZONE, SPACES WHERE ONE CAN...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 58 users