Le 205

Montreal / Canada / 2014

183
183 Love 18,111 Visits Published

A designer, his two sons, and their tireless terrier Winston share a small 1950’s building that stands rather unnoticed among its neighbors in the Mile-Ex district. The robust walls of this former workshop, however, hide a jewel conversion within.


If the recomposed facade is surprisingly private, its large windows and full-height steel door, slightly recessed, announce the minimalist mastery of the interior plan: a wide corridor extends along the north-south axis, adjacent an existing party wall of exposed masonry accentuated by a thin line of light, serving well-defined living spaces, bright and convivial, where everyone can go about their activities without affecting those of others, all the while fostering a certain air of intimacy and affection.


The interior opens onto a common area that includes a cozy living room with a corner desk, a dining room, and a streamlined kitchen where each element asserts its modernity with absolute conviction: a stainless steel cooking unit, a preparation island in white Corian®, and a large storage module and table in solid white oak. A single stringer staircase provides direct access to a green roof terrace, offering both privacy and urban presence. Beyond the common area follows, in sequence, the boys' rooms and the master bedroom, with a private bath, distinguished by the marriage of painted concrete, ipe wood, porcelain, stainless steel, glass, water and the occasional fire of a small brazier.


The desire to reduce the environmental footprint of the building by the addition of skylights, soy-based spray insulation, radiant slab heating, and a green roof, as well as the preservation and enhancement of existing elements, whether it be the original structural elements, the old doors, windows,  and gratings, or, in a more personal manner, the reclamation of a lamp and vintage furniture that once belonged to his father, add a final richness to the project that emanates the image of the men who inhabit it.


 


[FR]


Un designer, ses deux fils, et leur chien Winston se partagent au quotidien un petit bâtiment des années 50, qui passe plutôt inaperçu parmi ses voisins. Cet ancien atelier de fabrication cache pourtant une perle d'aménagement.


Si la façade recomposée est étonnamment privative, ses larges fenêtres et sa porte pleine hauteur en acier, légèrement en retrait, annoncent la maîtrise minimaliste du plan intérieur: un large corridor traversant l'axe nord-sud, le long d'un mur mitoyen en blocs de béton apparents souligné par un mince filet de lumière, dessert des espaces de vie bien définis, lumineux et conviviaux, où chacun peut vaquer à ses activités sans affecter celles des autres, tout en favorisant la proximité et les échanges animés.


L’intérieur se déploie sur une aire commune comprenant un salon accueillant, avec un coin bureau, une table en chêne blanc, et quelques chaises en guise de salle à manger, et une cuisine très épurée, où chaque élément affirme pleinement sa modernité: bloc-cuisson en acier inox, comptoir de préparation en Corian® blanc, et grand module de rangement en chêne blanc massif. Un escalier à limon simple permet d'accéder directement à un toit-terrasse végétalisé, offrant à la fois intimité et présence urbaine. Suivent, dans l'ordre, les chambres des garçons et la chambre des maîtres, avec salle de bain privée, où se marient le béton peint, le bois d'ipé, porcelaine, l'inox, le verre, l'eau, et le feu d'un petit brasero.


Le désir de réduire l’empreinte écologique du bâtiment par l’ajout de lanterneaux, l’isolation au soya giclé, le chauffage par dalle radiante et le toit vert, de même que la valorisation de l’existant, par les éléments structuraux d’origine, les vieilles portes, fenêtres et grillages métalliques ou, d’une manière plus personnelle, la récupération d’une lampe et certains meubles vintage ayant appartenu à son père, ajoutent enfin à la richesse du projet et contribuent à en faire un lieu à l’image des hommes qui l’habitent.

183 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    A designer, his two sons, and their tireless terrier Winston share a small 1950’s building that stands rather unnoticed among its neighbors in the Mile-Ex district. The robust walls of this former workshop, however, hide a jewel conversion within. If the recomposed facade is surprisingly private, its large windows and full-height steel door, slightly recessed, announce the minimalist mastery of the interior plan: a wide corridor extends along the north-south axis, adjacent an existing...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 183 users