Sonor Museum

Copenhagen / Denmark / 2014

53
53 Love 7,078 Visits Published

The Radio House, including the National Music Museum and the four sound spaces ’The Sonorous Museum’, is refurbished in great respect of the original building, showing a classic approach that preserves the original design intentions, yet adding contemporary life and modernity to it.



The unique architecture of the Radio House, refl ecting the spatial universe of Vilhelm Lauritzen, has been the main inspiration during the refurbishment process. Everything, from the transparency of the exhibition design to the play of colors, patterns and rhythm in the acoustic walls of ’the Sonoruous Museum’, is a modern day interpretation of architectural elements and details from Vilhelm Lauritzen’s buildings.
The exhibition design is build up around the guest’s physical movement through musical history - a movement communicated in a delicate balance between exhibited objects and instruments, graphic illustrations and listening stations interacting with the museum guest. The design alternates between glass showcases making the instruments seemingly fl oat in the air and open tableaus showing larger instruments.



’The Sonorous Museum’ is comprised of four sound regulated studios, acoustically adapted to a specifi c instrumental group: strings, brass, percussion and mixed instruments. The four spaces are designed as interactive classrooms in order to provide visiting school classes with a hands-on experience of the classical music instruments and their sound spectre.
The four spaces are designed as spatial variations on the same aesthetic theme. Each of the spaces are clad in wood veneer, designed to meet and create the optimal acoustic setting for a specifi c instrumental group. From the vertical lamellae of the percussion space, the seemingly vibrating casettes for strings to the graphical clarity of the brass space, the four spaces stands out as both contemporary modern and yet very classic in their expression - as a simple and precise continuation of the intented spirit in Vilhelm Lauritzen’s listed master piece.


In a close collaboration with Creo Architects and engineers Niras, ADEPT is behind concept and realization of the museum design that includes four delicatly detailed sound spaces as part of the collection’s educational program.

53 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Radio House, including the National Music Museum and the four sound spaces ’The Sonorous Museum’, is refurbished in great respect of the original building, showing a classic approach that preserves the original design intentions, yet adding contemporary life and modernity to it. The unique architecture of the Radio House, refl ecting the spatial universe of Vilhelm Lauritzen, has been the main inspiration during the refurbishment process. Everything, from the transparency of...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Museums / Music schools/Music academies
    Archilovers On Instagram
    Lovers 53 users