Villa T

Saint-Gély-du-Fesc / France / 2012

15
15 Love 2,178 Visits Published

The sloping terrain and the presence of a rocky incline in the upper part of the land have guided the design of this villa, based on a long stone wall by which the property becomes almost imperceptible from the driveway.


Hidden from onlookers at the back by this beautiful terrace, the villa is developed on the largest part of the plot, almost diagonally and with a north-south orientation. The long and narrow land, that follows a levelled curve, allows for a reduction in embankments and debris, and opens to an extended perspective of the surrounding south and east hills.


Taking the terrain's topography into account, the entrance and the living rooms are arranged in such a way that they look down on the land. The living areas extend to the outside space through a wooden deck, which borders the entire south and east side, and offers views to great scenery and a canopy of beautifully preserved trees. The swimming pool, aligned to the length of the terrace, acts as an extension of the terrace and also profits from this magnificent vista.


The lower floor on level with the natural terrain, accommodates three en-suite bedrooms. The windows are largely protected by the eaves from the above terrace. The large wooden shutters allow the outside terrace space to be closed, offering options to play with the interior and exterior boundaries.

[FR]


Ce sont la pente du terrain et la présence d’un talus rocheux en partie haute terrain qui ont guidé la conception de cette villa, qui s’appuie sur un long mur de pierres et devient ainsi presque imperceptible depuis la voie d’accès.
Protégée des regards et des contraintes derrière cette belle restanque, la villa se développe dans la plus grande largeur de la parcelle, quasiment en diagonale, et orienté nord-sud. Cette implantation en bande étroite et longue, et suivant une courbe de niveau, permet de réduire les remblais et les déblais, d’allonger les perspectives et d’ouvrir la vue depuis la villa vers les collines au sud et à l’est.



Compte tenu de la topographie du terrain, l’entrée et les pièces de jours s’implantent en surplomb sur le terrain. Ce niveau de séjour se prolonge vers l’extérieur par une terrasse en bois qui borde l’ensemble au Sud et à l’Est et bénéficie de la vue vers le grand paysage et la canopée des beaux arbres conservés. En longueur, la piscine s’inscrit dans le prolongement de la terrasse et profite de ce beau panorama.


L’étage inférieur en lien avec le terrain naturel accueille trois chambres avec salle de bain. Les baies sont largement protégées par le débord de la terrasse du niveau supérieur. De larges volets bois permettent de refermer l’espace de terrasse extérieur pour jouer avec la limite entre l’intérieur et l’extérieur.

15 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The sloping terrain and the presence of a rocky incline in the upper part of the land have guided the design of this villa, based on a long stone wall by which the property becomes almost imperceptible from the driveway. Hidden from onlookers at the back by this beautiful terrace, the villa is developed on the largest part of the plot, almost diagonally and with a north-south orientation. The long and narrow land, that follows a levelled curve, allows for a reduction in embankments and debris,...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 15 users