Falcón Headquarters 2

Mexico City / Mexico / 2014

63
63 Love 20,910 Visits Published

Following the successful completion of Falcón I headquarters in 2003, the client retained Rojkind Arquitectos for the design of its expansion. Falcón, a supplier of medical equipment and instruments had outgrown its previous space and was in need of additional office area as well as space for a showroom and employee amenities.

Falcon headquarters are located at the heart of the traditional, and mainly residential, neighborhood of San Ángel in the southern quadrant of Mexico City. This historic area is known for its colonial architecture, amazing gardens, low buildings and cobblestone streets. In Falcón I the main house of a walled-in existing residential complex was completely renovated and became a yellow glass box floating in the garden with interstitial landscaping behind its facade and strategically framed views to the outside. The new Falcón II expansion was conceptualized as an extension of the garden itself so that it would complement the main building and preserve its green views; visual connection between interior and exterior was emphasized.

The new building was positioned directly behind the yellow glass box of Falcón I on the footprint of an existing structure that was demolished to allow room for a new underground parking and two story structure. A main challenge to overcome was the proximity to the existing building. Rojkind Arquitectos invited Gabriela Etchegaray to work together in the design of this project. The team decided on a simple transparent rectangular box to contain the expansion with plenty of natural light and undisturbed garden views. A simple transparent glass curtain wall was fronted with a sun control layer composed of 510 modular planters arranged in an offset linear configuration that continue the garden feel over the façade. The drip-irrigated planters also help cool the building in a passive solar way. The garden was then strategically taken to the inside of the glass rectangle through double height atriums that give the interior a lofty feel. Vertical circulations were grouped at the back to preserve the sense of transparency.

A bridge connects the rooftop park of the expansion with a new employee dining hall placed over the existing Falcón I building. Extensive landscape of the surrounding grounds and a new street entry structure complete the overall design.

[ES]
Después del éxito de la sede de Falcón I completada en 2004 por Rojkind Arquitectos, el cliente le encarga al despacho el diseño de su expansión. Falcón, un proveedor de equipos e instrumentos médicos, había crecido y superado su espacio anterior y necesitaba área adicional de oficina así como espacio para un nuevo showroom y amenidades para los empleados. Las oficinas de Falcón se encuentran en el corazón del tradicional, y principalmente residencial, barrio de San Ángel en el cuadrante sur de la Ciudad de México. Esta zona histórica es conocida por su arquitectura colonial, sus increíbles jardines, sus edificios bajos y sus calles empedradas. En Falcón I la casa principal de un complejo residencial existente, con altos muros perimetrales, fue completamente renovada y se convirtió en una caja de cristal amarillo que parece flotar en el jardín y ofrece intersticios ajardinados detrás de su fachada de cristal y vistas al exterior enmarcadas estratégicamente. La nueva expansión de Falcón II fue concebida como una extensión del propio jardín para que complementara el edificio principal y preservara sus vistas verdes; se hizo énfasis en la conexión visual entre interior y el exterior. El nuevo edificio se colocó justo detrás de la “caja de cristal” amarilla de Falcón I, sobre la huella de una estructura existente que fue demolida para dejar espacio para un nuevo estacionamiento subterráneo y una estructura de dos pisos. La proximidad con el edificio existente planteó un reto ya que se deseaba conservar la sensación de estar rodeado de jardines. Rojkind Arquitectos invitó a Gabriela Etchegaray a trabajar en conjunto en el diseño de éste proyecto. El equipo de diseño se decidió por una caja rectangular sencilla y transparente para contener la expansión bañándola en mucha luz natural y vistas ininterrumpidas al jardín. Para proporcionar control solar, continuar la sensación de jardín en la fachada y ayudar a enfriar la estructura de forma pasiva, 510 maceteros modulares desfasados fueron dispuestos en una configuración lineal. El jardín fue llevado de manera estratégica al interior del rectángulo de vidrio a través atrios de doble altura que dan al interior una sensación abierta y espaciosa. Las circulaciones verticales se agruparon en la parte posterior para preservar el sentido de transparencia. Un puente conecta el parque en la azotea de la expansión con un nuevo comedor para empleados desplantado sobre el edificio existente de Falcón I. Extenso diseño de paisaje y una nueva estructura de entrada desde la calle completan el diseño general.

63 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Following the successful completion of Falcón I headquarters in 2003, the client retained Rojkind Arquitectos for the design of its expansion. Falcón, a supplier of medical equipment and instruments had outgrown its previous space and was in need of additional office area as well as space for a showroom and employee amenities. Falcon headquarters are located at the heart of the traditional, and mainly residential, neighborhood of San Ángel in the southern quadrant of Mexico...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Business Centers / Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users