Tokyo Bud House

Tokyo / Japan / 2010

60
60 Love 6,540 Visits Published

This house is very tiny.


Footprint of this house, including the biscuit shop that is part of the house, is only 26m2. The entire house is divided into seven split levels without partitions and all levels are connected by a staircase situated in the middle of the house. From the shop on the ground floor, this metal staircase connects the kitchen and the dining on 1.5 level, then the living space on 2 level, and finally the sleeping area on the top floor that is shared by all family members. A second set of concrete steps continue from the ground floor to the basement, housing the shop and its bathroom.


Every split level is small, there is barely enough space to place essential furniture. But each space feels sufficient and roomy. This is because all spaces are divided and isolated by different levels but connect one space from another. This gives a feel that each resident lives in multiple small spaces yet one large space simultaneously.


Almost all interior surfaces are made of larch plywood. Each panel is cut into parallelogram and laid out in herringbone pattern. This pattern is repeated on the ivory facade made of galvanized steel sheets and consistently applied to the exterior as well as the interior, evoking more three-dimensional experience.



Today, people communicate, get information and watch television by mobile phone or smart phone in a public space, like inside train. Each family member already has his/her private media even without his/her own private room. So, no one feels the inconvenience.


With every space being so small and further without walls, can be advantageous - residents can move quickly from one space to another. This constant movement can be compared to gmutters of Twitterh where short messages are sent out through the internet. Each space is very small but every action in these small spaces is unique. And the various actions connect one another. Sometimes, the wife stands talking with a customer in the biscuit shop on the first level, then drinks a cup of tea at the dining space on the 1.5 level, then moves up to the second level and watch TV, all in a very small time frame.


We hope the house resembles a closed flower bud squeezed into a metropolis.


 

60 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This house is very tiny. Footprint of this house, including the biscuit shop that is part of the house, is only 26m2. The entire house is divided into seven split levels without partitions and all levels are connected by a staircase situated in the middle of the house. From the shop on the ground floor, this metal staircase connects the kitchen and the dining on 1.5 level, then the living space on 2 level, and finally the sleeping area on the top floor that is shared by all family members. A...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 60 users