House Feurstein

Schwarzenberg / Austria / 2013

27
27 Love 4,207 Visits Published

The building is situated in a small, placid hamlet in the municipality of Schwarzenberg in the midst of the gorgeous scenery of the Bregenz forest landscape.


The goal was to place a house into the sensitive ensemble that is inconspicuous at first glance and to preserve the existing green area. The addition replaces an older building, the service areas of the previous house, which after having given up farming half a century ago were used partially as a flat and were now not sufficient any more. The challenges were to create a volume that needed to fit inside of the outlines of the preceding building and the location, which ruled out an orientation towards the South. Nevertheless value was placed on achieving a spatially interesting concept of the interior.


The kitchen with the adjacent living room constitutes the core of the house. These two rooms not only distinguish themselves by their completely different room layouts but also by their different ceiling heights. The change of heights at the steps as well as the open kitchen shelf are connecting and separating elements at the same time.


The façade is a refined but traditional and in this area often common spruce cladding. Also the materials of the interior are simple but carried through consequently. There is a play of industrial plywood, concrete and concrete stone as well as knotty spruce wood. 

27 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is situated in a small, placid hamlet in the municipality of Schwarzenberg in the midst of the gorgeous scenery of the Bregenz forest landscape. The goal was to place a house into the sensitive ensemble that is inconspicuous at first glance and to preserve the existing green area. The addition replaces an older building, the service areas of the previous house, which after having given up farming half a century ago were used partially as a flat and were now not...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users