Balnea : Pavillon des arbres

Bromont / Canada / 2014

7
7 Love 1,544 Visits Published

In the heart of the Eastern Townships, perched on a mountainside and overlooking a nature reserve of breathtaking beauty lies BALNEA. Health and wellness, gourmet food, yoga, relaxation, sports, massages, rituals baths: BALNEA reinvents the art of living by creating a stunning experience for all the senses. Spa BALNEA’s new reception building, constructed on piles, is nestled unobtrusively in the forest, where it is the hub linking the facility’s existing buildings via outdoor walkways. The resulting new walking routes give clients a more private path through the site. Special attention was paid to preserving trees and the natural surroundings.


The decision to build the structure from steel made it possible to work with the natural topography, resulting in a very durable, streamlined structure with a more natural profile. The building conveys a sense of lightness under the large wooden volume, making the modular structure seem as though it was gently set down amidst the trees.


The windows, designed to frame views of the forest landscape, also take advantage of a southern exposure to maximize passive solar heating.


The new building maintains continuity with the older buildings through the use of the same materials (wood siding; windows and building envelope). The steps outside the entrance, reminiscent of a parvis, serve as both an entranceway and a waiting area for events. In addition to the reception area, Pavillon des arbres includes a gift shop, offices and a lounge. The other spa pavilions, devoid of noise inducing activities, provide environments conducive to relaxation.


 


[FR]


 


Au cœur des Cantons de l'est, juché à flanc de montagne, BALNEA surplombe une réserve naturelle d'une beauté à couper le souffle. Soins, gastronomie, yoga, détente, activités sportives, massages, rituels de bains : BALNEA réinvente un art de vivre en conviant tous les sens à vivre une expérience renversante. Nouveau pavillon d’accueil, ce bâtiment sur pilotis s’insère délicatement dans la forêt tout en jouant le rôle de pivot entre les bâtiments existants du site auxquels il est relié par des passerelles extérieures. La circulation ainsi réorganisée permet un parcours plus intimiste pour la clientèle du spa. Une attention particulière a été portée à la conservation des arbres et du milieu naturel.


Le choix d’une structure en acier a permis de conserver la topographie pour un profil plus naturel et l’intégration d’une charpente à la fois très résistante et élancée. Cette structure donne une impression de légèreté sous le grand volume en bois. La construction de type modulaire semble ainsi véritablement déposée au milieu des arbres.


La fenestration intérieure, pensée pour cadrer les vues vers la nature, favorise les gains solaires passifs grâce à son orientation vers le sud.


L’ajout du bâtiment se fait en continuité avec le geste d’ensemble en reprenant les mêmes matériaux (revêtement de bois, fenestration et enveloppe). L’emmarchement extérieur, servant d’entrée et de placette pour l’attente ou les événements, rappelle les parvis rassembleurs. Le Pavillon des arbres, en plus de son rôle d’accueil, intègre une boutique, des bureaux administratifs et un espace lounge. Les autres pavillons du spa, ainsi libérés des fonctions plus bruyantes, offrent un environnement propice à la détente. 

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In the heart of the Eastern Townships, perched on a mountainside and overlooking a nature reserve of breathtaking beauty lies BALNEA. Health and wellness, gourmet food, yoga, relaxation, sports, massages, rituals baths: BALNEA reinvents the art of living by creating a stunning experience for all the senses. Spa BALNEA’s new reception building, constructed on piles, is nestled unobtrusively in the forest, where it is the hub linking the facility’s existing buildings via outdoor...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Fitness Centres / Wellness Facilities/Spas / Restaurants / Interior Design / Lighting Design / Leisure Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users