Concert Hall Blaibach

Blaibach / Germany / 2014

159
159 Love 13,541 Visits Published

The concert hall represents the heart of the urban development to revitalize the new centre of Blaibach. It is located next to the new community centre and complements the space of a new village square that was realized with funds of the state urban development support.
The concert hall is a solitaire of concrete with an inclination above the slope in the village centre following the topography and linking with its granite facade to the stone carver tradition of Bailbach.
The monolithic tilted building opens itself to the visitors at the new village square and guides them by a staircase to the foyer below the surface. The foyer provides not only the functional areas like wardrobe, sanitary rooms and bar, but also leads the visitor excitingly around the auditorium into the inner concert hall.
The hall unfolds its acoustics within the seemingly light building. While the precised light slits illuminate the space. The building body is made of pre-cast concrete and only a highly intricate constructed formwork made the realization of the difficult form possible. The dominant tilted surfaces of the concert hall are based on acoustic specifications and include besides LED-lights also bass absorber behind the light slits as well as underneath the steps for optimal acoustics. The concrete in the hall is untreated. Its lively surfaces help to absorb the medium-height tones.
The inclination of the building – based on the increase of the slope – carry the gallery. The seemingly transparent seats, which are fixed on iron swords, appear to float above the light slits.
The stage of the concert hall, which is only designed for its actual function not as a multifunctional room, is equipped with modern LED-stage technology.

159 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The concert hall represents the heart of the urban development to revitalize the new centre of Blaibach. It is located next to the new community centre and complements the space of a new village square that was realized with funds of the state urban development support.The concert hall is a solitaire of concrete with an inclination above the slope in the village centre following the topography and linking with its granite facade to the stone carver tradition of Bailbach. The monolithic tilted...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Gemeinde Blaibach
    • Status Completed works
    • Type Concert Halls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 159 users