Renovation and Extension of the Zurich Zoo Foyer

Zurich / Switzerland / 2014

17
17 Love 2,349 Visits Published

The Zurich Zoo, situated on Zurichberg overlooking Zurich, is one of the most visited sights in Zurich. Due to the continual growing number of visitors, the entrance foyer was re-structured and adapted to current needs. In this process, the need to react subtly to the standing foyer, an excellent project from Dürig Architects in 1999, was applied. A complex, merged facility, embracing diverse areas such as the forecourt, counters, visitors’ centre, Zoo Shop, Zoo Café, volunteers’ centre and also including the station for the new zoo tram was realised in an all-out operation.


With flowing forms the new foyer respectfully orientates itself to the pre-existing structures. Curved walls, display windows and rooves combine in spectacular rolling lines. The flowing forms and a selective light design were implemented intentionally to quickly and intuitively guide the arriving visitors.


Great merit was given to authentic materials in the interior. An especially developed acoustic panel, made from packaging plywood, was put to use in the counter and visitors’ centre area. The natural grain reminding one of animal fur was superimposed with animalistic textures derived from irregularly drilled holes. Thus the guest is presented with an exciting backdrop which is emotionally attuned with the world of the zoo.


 


[DE]


Der Zoo Zürich, oberhalb der Stadt auf dem Zürichberg gelegen, zählt zu den meist besuchten Sehenswürdigkeiten Zürichs. Im Zuge stark wachsender Besucherzahlen wurde der bestehende Eingangsbereich neu strukturiert und an heutige Bedürfnisse angepasst. Dabei galt es, auf den hochwertigen Bestand sensibel zu reagieren - ein ausgezeichnetes Projekt von Dürig Architekten aus dem Jahr 1999. Unter Vollbetrieb wurde eine komplexe, miteinander verschmolzene Anlage realisiert, die diverse Bereiche umfasst: Vorplatz, Kassen, Besucherzentrum, Zooshop, Zoocafe, Freiwilligenzentrum bis hin zur Haltstelle für das neue Zoobahnli.


 


Mit seinen fliessenden Formen orientiert sich der neue Eingangsbereich respektvoll am Bestand. Gebogene Wände, Schaufenster und Dächer vereinigen sich dabei in spektakulären, geschwungenen Linien. Die fliessenden Formen und eine gezielte Lichtführung wurden bewusst eingesetzt, um ankommende Besucherströme intuitiv und schnell zu führen.


 


Im Inneren wurde grossen Wert auf authentische Materialien gelegt. In den Bereichen Kassen und Besucherzentrum kam eine eigens entwickelte Akustikplatte aus Verpackungssperrholz zum Einsatz. Die natürliche, fellähnliche Maserung wurde überlagert durch eine animalische Textur aus unregelmässigen Lochbohrungen. Dem Gast wird so eine spanungsvolle Kulisse geboten, die emotional auf die Erlebniswelt Zoo einstimmt.

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Zurich Zoo, situated on Zurichberg overlooking Zurich, is one of the most visited sights in Zurich. Due to the continual growing number of visitors, the entrance foyer was re-structured and adapted to current needs. In this process, the need to react subtly to the standing foyer, an excellent project from Dürig Architects in 1999, was applied. A complex, merged facility, embracing diverse areas such as the forecourt, counters, visitors’ centre, Zoo Shop, Zoo Café,...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Theme Parks, Zoos / Interior Design / Lighting Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users