JA House

Guarda / Portugal / 2014

211
211 Love 20,833 Visits Published

Located on the north-center of Portugal, the house was meant to combine the rural and the urban lifestyle. The lot is surrounded by different types of constructions, consequence of the informal settlements, characteristics of most Portuguese cities neighbourhoods.
The existent stone ruins, vestige of a traditional house and the lot’s configuration, were the main aspects for the new project. The program requirements, a family house, have led to an almost total land occupation.
The first principle was to separate the new and the old construction, even if they are connected inside. A stone volume represents the existent building; a concrete volume the new one.
The second principle was to introduce light in the middle of the house. Two different empty spaces were generated: the entrance, and the heart of the house – the courtyard.
The courtyard and the stairs are the center of the house and its living. These are the key elements for the spatial relationships between the different parts of the house, the interior and the exterior.
The program was divided in two levels: the living room, the kitchen and the garage were positioned on the ground floor; the bedrooms and the library at the first floor. The suite was placed in a privileged point – the memory of the old house.
The scale and the site identity were always present on the construction details and material choices: stone, concrete, steel and oak wood. Inside the white and the wood comfort. Outside a granitic and a new concrete mass were sculpted on the same way.

[PT]
Localizada num bairro periférico da cidade da Guarda, a casa pretendeu responder à vivência entre o rural e o urbano. O lote apresenta uma envolvente com vários tipos de construção, consequência dos assentamentos informais e característica de grande parte das periferias das cidades Portuguesas.
As ruinas existentes, vestígios de uma casa tradicional, e a configuração do lote, foram os princípios para o projeto. As exigências do programa - uma casa unifamiliar, levaram à ocupação quase total do terreno.
Num primeiro gesto, separou-se o novo do antigo, ainda que ligados pelo interior. Um volume de pedra existente, um volume de betão novo. De seguida, a luz no centro da casa. Criaram-se, assim, os dois vazios que definem a massa: a entrada e o coração da casa – o pátio.
O pátio e as escadas são o centro da casa e da vida. Dois elementos essenciais para as relações espaciais que se pretendiam entre as diferentes partes da casa, entre o interior e o exterior.
O programa foi dividido em dois pisos: sala, cozinha e garagem no rés-do-chão; quartos e biblioteca no piso 1. O quarto principal foi localizado num lugar privilegiado – na memória da casa antiga.
A escala da intervenção e a identidade do sítio estiveram sempre presentes no sistema construtivo e na escolha dos materiais: pedra, betão, aço e madeira de carvalho. No interior, branco e o conforto da madeira. No exterior, pedra e betão são esculpidos da mesma forma.

211 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located on the north-center of Portugal, the house was meant to combine the rural and the urban lifestyle. The lot is surrounded by different types of constructions, consequence of the informal settlements, characteristics of most Portuguese cities neighbourhoods. The existent stone ruins, vestige of a traditional house and the lot’s configuration, were the main aspects for the new project. The program requirements, a family house, have led to an almost total land occupation. The first...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Lovers 211 users