de Cope

Parking garage and office space Utrecht / Netherlands / 2008

10
10 Love 2,684 Visits Published

In Papendorp, parking takes place on a large scale in the public space at the moment. For the most part, temporary parking solutions set the scene. By now, the parking standard has been adapted and new developments have been set in motion. Based on this development Kroon Group, in partnership with JHK Architecten have realized a parking garage combined with office accommodation in Papendorp South, providing ca 460 parking spaces and 3 x 1000 m² office space.


The design consists of two abstract volumes, connected by a crossway on the various levels where the volumes overlap. Two spirals provide access to the different parking levels in the building. The parking garage functions separately from the office accommodation on the top three floors. The entrance to the offices is located in an entrance hall at ground level.
The façade came from a desire to create a building that would not have the standard parking garage with its typical composition of beams, balustrades and columns. Working from the urban design concept, the intention was to design a volume with a high level of abstraction.


By continuing the façade in front of the parking garage and the office levels, the functional division can no longer be seen. This façade consists of arched (hollow), perforated Platibond composite panels with a gold-coloured coating that gives the aluminium top layer its gold metallic look. The panels were developed for this project in partnership with the façade supplier. By introducing gradual changes in the perforation and by staggering the panels, the appearance of a woven structure is created. The perforation guarantees natural ventilation in the multi-storey parking garage. The arching of the panels allows them to be evenly distributed along the façade, including at the curved ends. - See more at: http://www.jhk.nl/EN/04522-cope.html#sthash.pPnKqJeE.dpuf

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In Papendorp, parking takes place on a large scale in the public space at the moment. For the most part, temporary parking solutions set the scene. By now, the parking standard has been adapted and new developments have been set in motion. Based on this development Kroon Group, in partnership with JHK Architecten have realized a parking garage combined with office accommodation in Papendorp South, providing ca 460 parking spaces and 3 x 1000 m² office space. The design consists of two...

    Project details
    • Year 2008
    • Work started in 2004
    • Work finished in 2008
    • Client Kroon Group
    • Contractor Wessels Zeist
    • Status Completed works
    • Type Parking facilities / Office Buildings / Offices/studios
    • Websitehttp://www.jhk.nl/EN/04522-cope.html
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users