WW Office Building

Rotterdam / Netherlands / 2020

17
17 Love 5,021 Visits Published

Powerhouse Company has renovated an iconic Rotterdam office building. The architect started by turning the entrance into a crossover between a hotel lobby, restaurant and cofee bar.
Almost two years in the making, the first phase of the refurbishment of Wim Quist's iconic 1988 Willemswerf Ofice Building for a.s.r. vastgoed vermogensbeheer is now complete. Located in the former Nedlloyd Group headquarters – designed by one of Rotterdam's most important post-war architects – Powerhouse Company has transformed the lower ground and ground floors as part of a commission to renovate each of the 24-storeys over eight years.
The focus was on preserving the character of the building: its mastery of materials, great spatial quality and precise detailing, all features the architect admires and wanted to enhance.
A Rotterdam Original
Afer 25 years, however, Wim Quist's Willemswerf Building had deteriorated – from the brown staining on the marble floors, to its rather redundant lobby area. With a collection of random objects including scale models of ships and art pieces in the foyer (pictured below), it no longer had the feel of a high-end ofice complex. Hence, the present owner of the building approached Powerhouse Company to update the interior in a sensitive and respectful manner.
Naturally, it was a great honour. The building – with its distinctive sloping glass trapezoid elevation – was a pioneer of its day, being one of the first buildings to regenerate the banks of the Nieuwe Maas river in the post-industrial landscape, and one of Quist's most famous works. Willemswerf is characterised by its 'total concept' design, where materials, detail and spatial expression are continued inside and out. Central to this is a geometric grid, which forms the basis of all the building's design decisions – the small, square white ceramic tiles, structural columns, room plan and flooring.
Concept
On analysing the current use of the building, the practice came to the conclusion that the over-sized, empty lobby had no substantial function anymore. It was originally designed for a single-tenant building, but now that it had become a multi-tenant building, it was not particularly 'owned' by anyone. That is why Powerhouse Company decided to move the restaurant – previously located on the first floor – to the lobby. As a consequence, this opened up an extra floor of rentable ofice space. The architect added also a cofee bar and seating areas; creating an area suitable for receiving clients and visitors, as well as engaging with them informally over cofee.
From the outset the architect used Quist's existing geometric grid as its guiding principle, adding warm, luxurious materials to create a more welcoming, tactile atmosphere. It sought the original architect's expertise and contribution to the project, a man now well into his eighties. Together they had lengthy discussions exploring the character of the building and its development.
In the early 2000s, ofice environments were a mechanism to make a quick buck on the developers' side and to save money on the tenants' side. Ofices built with these short-term views have already started to deteriorate, because their quality was low. On the other hand, now buildings like Willemswerf – built with care by devoted clients – ofen lie vacant. Powerhouse Company sees value in adding qualities to these kind of ofice buildings so that they can ofer higher standards than the typical new ofice building.
Realisation
The 'ofice as a hotel' experience starts with the drop-of: a ramped drive-through circuit in the undercrof. The entrance has been opened up by new surfacing and a clean-line glazed wall with views through to the drop-down, helix staircase and up to the lobby and a diminishing spiral pendant light, designed by Nanne de Ru specifically for this project. A new mirrored wall focuses the journey to the ground floor, while the lifs are presented as a black door to a golden capsule.
Arriving up the slow, sweeping staircase, you enter the wedge-shaped piano nobile. The artworks have been removed and replaced by clusters of classic Modernist sofas, armchairs and cofee tables. The space has become a lobby-like meeting place, an area to conduct business in an informal, calm and sociable environment. Worn-out rugs from Morocco and standing lamps give intimacy to each of the seating areas by marking out imaginary walls and rooms.
To serve the lobby, a high-quality cofee bar and brasserie has been established around a new central core, representing a radical departure from the original design and freeing up the entire floor from one side to the other. The bar overlooks the lobby and the river, while the brasserie tables have views out onto the Hertekade.
In the lobby, a central core acts like a large piece of fitted furniture, containing the kitchen, scullery, bathrooms, lifs, service amenities and four cosy six-person diner-style, leather-upholstered seating booths. On the lobby aspect, the white tiles have been removed in favour of a dark brown marble, aligned to the all-important grid. At upper levels, rendering has replaced the tiles to sofen the clinical nature of the former design, but the grid references have been drawn out across the ceiling to highlight its perfect intersection with the building's structure, windows, flooring and principle features.
Material Palette
The overall palette is designed to be more tactile and colourful, but only from the materials themselves. While the original scheme of concrete, tiles and white marble has been extended for use on the bathroom walls and doors, others have been added anew: the sparkling black mosaic in the toilet cubicles, brown Sierra Elvira marble wall covering and the wenge wood in the restaurant and bar. Brass is also a reoccurring theme in this interior fit-out: on the elevator surround, striking yellow-gold giallo Siena marble facing to the brasserie self-service bar and full end wall tinted mirror.

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Powerhouse Company has renovated an iconic Rotterdam office building. The architect started by turning the entrance into a crossover between a hotel lobby, restaurant and cofee bar.Almost two years in the making, the first phase of the refurbishment of Wim Quist's iconic 1988 Willemswerf Ofice Building for a.s.r. vastgoed vermogensbeheer is now complete. Located in the former Nedlloyd Group headquarters – designed by one of Rotterdam's most important post-war architects – Powerhouse...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2020
    • Client a.s.r. vastgoed vermogensbeheer
    • Contractor J.P. van Eesteren B.V.
    • Cost € 8.700.000
    • Status Current works
    • Type Office Buildings / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users