Silos 13

Cement Distribution Center | Paris 13e Paris / France / 2014

35
35 Love 5,495 Visits Published

THE CONTEXT


The project is located 5 meters away from Paris eastern ring road, at the end of Zac Rive Gauche’s large development district. Urban studies conducted by Ateliers LION since 2000, as well as new
Urban regulation (PLU) updated in 2010, have made room for a new Bruneseau Nord neighborhood. This project is characterized by high rise buildings and mixed programs where architecture and infrastructure meet. To allow for this new development, the city of Paris has asked CIMENTS CALCIA to give up their existing distribution center located near the Seine, and offered a new site closer to the existing rails out of Austerlitz station. SEMAPA undertook the building of this new project for CIMENTS CALCIA.


Pre-requisites


The project, which transforms an industrial facility into an urban sculpture, is to be considered as the first step of a process to transform the new Bruneseau Nord site.


3 conditions were called for to make this building possible:


• the urban and political vision to extend the city to the East with a pedestrian link from Paris to Ivry. The existing center was linked to the rail network via a single rail line that cut diagonally through the neighborhood. The new building obviously needed to be
moved to allow for this new large development.
• the desire to develop this forgotten industrial area, despite the difficulties linked to the many existing networks and technical issues or urban rules, as well as the decision to maintain this industrial activity within the city’s new fabric.
• the presence of a contractor such as Vinci TPI, specialized in civil engineering structures was needed to raise the main silos and gave us a rare chance to design buildings with unusual tools and resources, usually reserved for large infrastructure design.


The architect project


«This project is the first step to develop Paris’s new Eastern district. The initial question for us clearly was to insert the project in the
coming urban project and bring in «bold design» to the industrial plant. The project was long to design at first, due to high stakes and its noticeable location along Paris’ ring road - Europe’s busiest freeway with an average 300.000 vehicles a day. The initial 50 meter high silos project was rejected during the building approval phase - despite urban planning and new regulations allowing for high rises, and we were asked to redesign a 37 m high project to fit Paris’s usual maximum height. This implied new major constraints. The silos had to be widened to 20m to allow for the same volume of cement, making the site almost too small to hold the program.


At this stage in june 2011, we had one weekend to design a whole new project and be ready for a last chance meeting, attended by every authority involved with the project. These constraints called for a bold and clear project.
By that time, it was obvious that Calcia - who would be running the center - would prefer materials that promote their people’s skills and business of making and selling cement, to erect wonderful buildings around the city.


Our answer was what it is now: first, the main silos had to be inserted in the one and only position that allowed for all existing flux and networks to work. Then the quality control center, because it had to rest on ground, was slided underneath the “peripherique”. The office building was set right on the property limit and high on pillars for trucks to come in below. The whole program could then be linked together by a vertical cylinder housing a stair and lift.
The project had become quite simple: the whole program, including offices and quality control center, was inserted in 5 different indiviual silos, all made of concrete, rising from the ground surfaced with concrete too».


The scale of the building


One is now instantaneously overwhelmed by the mass of the project. Although it uses common technical language and fittings, the building has been transformed into a unique work space, dedicated to the material it contains: the silos, the stair tour, the offices, the test center and the ground too, are all made from concrete. The material reveals much of its plastic potential. Not one element that stands out.
The project is a whole, it is alive, a sort of abstraction of bodies rising from the ground and attracting each other into one unique place.



Many techniques used for construction


The project relies on many different uses of concrete. The main silos and the vertical tower were cast in slipform, a robust method to do this. The platform, rose by 2,5 cm per hour which took 3 weeks, day and night, in February, and 2 weeks in June 2013 to get to the top of each of the 37m silos, with an average of 15 workers constantly on deck.
The shells for the horizontal silos were prefabricated, then trucked-in, lifted, rolled and fitted in no more than 24 hours for each entity.
Polygonal windows


For the office and quality control center, the light at either end of the ‘silos’ was not enough for all work spaces. The opening on the shells had to be big enough to bring in light but small enough to keep the mass and the surface. The polygonal shape chosen for these openings was imagined as a form of abstraction of two different ideas: the shape of the stones that are used in making the concrete as one, or a mineral fragment or a broken rock as another.


The making of the fixed polygonal aluminum windows was complex. The first issue was the geometry of the polygon meeting with the cylindrical shell - that was sorted with th offices 3D tools. The second, more complex issue, was that to do with current regulations that require really sophisticated design for waterproofing and drainage. We called-in Arcora, our usual facade engineers, to help us design these and make them fit current standards.


The vertical lift/stair tower is the most visible piece of the building, that acts as a signal by rising only 5 meters from the ring road. The design for the openings is similar but they were fitted with a simple inox mesh. We wanted the openings to widen up and lighten up as the tower rises, in contrast to the main silos in the background.


The fence


Special attention was required for the main fence.
It was agreed that the center should be perceivable from the street. Our system allows for visual porosity on the industrial activity, without imposing the heavy trucks onto the new quarter. Our proposal allows for the site to be seen, or hidden, depending on the angle from which one looks.


Technical data


Opening hours for the center are from 5am to 6pm. It feeds 80 trucks a day on average and will deal more than 400 000 tons of cement a year. It was designed to allow for 24/7 self-service.


The plant includes:


• Two 37m high silos, holding 11 000m3 of cement in up to 6 different qualities,
• A new rail terminal (outside of our operation), allowing for two trains of about 10 wagons each, filled with cement,
• Compressors and pneumatic transport system needed to rise cement from the trains to the top of the main silos,
• 4 loading stations under the silos fitted with weighbridges,
• a large platform for large truck’s specific gyrations,
• a 150m² office building, cantilevering onto the street, raised on large pillars,
• a 180m² quality control and testing center for UNIBETON, tucked in underneath the peripherique,
• 70m² support spaces (mostly on ground aside the main silo), such as workshop, supply or locker room,
• parking spaces for workers.


A SUSTAINABLE PROJECT:

« Considering the new urban project, it was obvious that our existing plant had to be moved if we wanted to keep our activity running in Bruneseau, says Jerome Lestringant, general manager for CIMENTS CALCIA’s distribution centers in France. The catchment area of our existing center in Tolbiac was quite concentrated and dense: around 80% of our clients are within 30 km around the site. We obviously wanted to stay near them »


Stay as close as possible to the city


« The key quality for the existing plant in Tolbiac rests in its strategic position at the heart of the city. While 100% of the cement comes upstream by train, the last few kilometers made downstream by truck by our clients, is usually done in the opposite direction from main urban traffic directions. Moving the plant away from this position would have increase truck movements by15 000 a year, in the direction identical to the already oversaturated general traffic.»


« Our aim was to create a sustainable project, says M. Lestringant. We wanted to maintain the rail delivery, and to keep the possibility to supply our cement via the nearby Seine. That was another incentive to stay close to our old site. The city of Paris heard our arguments and approved our plans. They rightly considered that our proposal fitted with their vision of preserving mixed uses in the new Bruneseau district.»


A PIECE OF ART


A work of art, imagined by Laurent Grasso is currently being tested. It will give yet another dimension to this already atypical urban project.


[FR]


Le contexte


Ce centre de distribution de ciment est situé dans la ZAC Paris Rive Gauche, Paris 13e. Les études urbaines menées par les Ateliers LION depuis 2000 ainsi que la modification du PLU de Paris en novembre 2010 y ont rendu possible l’aménagement d’un quartier urbain mixte accueillant des immeubles de grande hauteur entre Paris et Ivry-sur-Seine. Dans le cadre de cette restructuration urbaine, la Ville de Paris a demandé à CIMENTS CALCIA de céder son terrain actuel au bord de la Seine pour y créer des logements et leur a proposé un terrain plus proche du circuit ferroviaire, situé rue Bruneseau dans la ZAC Paris Rive Gauche à Paris 13e. La SEMAPA réalise ce centre industriel de distribution de ciment pour les besoins de CIMENTS CALCIA.


Les prérequis


Cette construction qui développe l’outil industriel comme sculpture urbaine est à considérer comme une opération préalable à la mise en œuvre du projet d’aménagement du secteur de Bruneseau nord de la ZAC Paris Rive Gauche, à Paris 13e.


Trois éléments ont été nécessaires pour rendre ce projet possible :


• La volonté urbaine, ordonnancée autour du projet imaginé par Yves Lion, d’étendre la ville vers l’Est et de créer une liaison piétonne entre Paris et Ivry. Le centre existant est actuellement desservi par une voie ferroviaire qui traverse le quartier Bruneseau dans sa diagonale, compromettant la réalisation du projet Bruneseau,
• La volonté de reconquérir les délaissés industriels, malgré toutes les difficultés liées aux réseaux et règlements urbains et de conserver cette activité industrielle, nécessaire à la fabrication de la ville, dans le tissu urbain,
• La présence sur place de VINCI TPI, une entreprise de Travaux Publics, offrait cette chance rare de disposer des outils habituellement réservés à la construction d’ouvrages d’art pour construire les bâtiments.


Le parti des architectes


« Ce projet a été long à dessiner, tant l’enjeu semblait important. Un premier Permis de Construire, avec des silos à 50 mètres a été refusé. Nous avons dû refaire un projet à 37 m, ce qui a engendré des contraintes fortes. En effet la parcelle était devenue presque trop petite pour accueillir l’ensemble du programme. Ainsi le diamètre des silos a dû être augmenté à 20 mètres ce qui ne laissait aucune marge sur le terrain. Ils sont maintenant implantés au cordeau, contraints par les flux qui devaient être respectés : servitude SNCF, voie porte char, réseaux enterrés et flux des camions qui viennent s’approvisionner. Ces contraintes nous ont amenés à construire le laboratoire de test sous le périphérique et le bâtiment des bureaux sur piliers et en surplomb de la rue.


Nous avons fait appel à de nombreux procédés constructifs, inédits pour la construction de bâtiments. Les 2 grands silos et la liaison verticale, ont été construits par exemple avec un procédé de coffrage glissant, efficace et robuste mais peu courant dans le bâtiment. A raison de 2,5 cm par heure, il a fallu trois semaines de travail ininterrompu, jour et nuit, en février puis en juin 2013 pour culminer à 37 mètres au-dessus du sol. Les coques des silos habités ont étés préfabriquées puis livrées, posées, glissées et ajustées, sur une période qui n’a pas dépassé 24h pour chacun des bâtiments de bureau ou pour le centre de test.


Les ouvertures polygonales sont des formes complexes lorsqu’elles viennent rencontrer les surfaces courbes des Silos: leur géométrie a été étudiée avec les outils 3D de l’agence et la conception réalisée avec le soutien du bureau d’ingénierie façade Arcora. Les réservations ont étés réalisées soit à partir de moules construits en bois dans les Vosges, soit à partir de blocs de polystyrène sculptés par découpe numérique.»


L’échelle des objets


On est instantanément saisi par la densité et la masse du projet. Les deux silos de distribution de ciment sont complétés par les activités de pilotages et de contrôle (le laboratoire) et de suivi administratif (les bureaux), qui sont rassemblés dans deux volumes ovoïdes, sortes de silos habités, dont un enchâssé dans le sol et l’autre planté sur piliers, en encorbellement de la rue Bruneseau.


Tous ces éléments construits installent le projet comme repère urbain. Ils sont liés par un volume vertical qui enveloppe un escalier et un monte-charge. Cet ovoïde cylindrique en béton est progressivement ajouré vers son sommet. Il contrebalance la masse des silos et joue le rôle de signal de par son architecture, son implantation proche du périphérique et son éclairage nocturne.
D’un appareil technique, le projet se métamorphose en un paysage unique dédié au matériau qu’il contient : les silos, l’escalier, les bureaux, le laboratoire mais aussi les sols, sont fabriqués en béton, qui rappelle ici toutes ses qualités et sa plastique. Pas de singularité dissociant les pièces, le traitement est général et unique. Du sol jaillissent les volumes construits. Le centre devient une œuvre globale et vivante, une attraction, une force d’attirance d’un corps par un autre.


Une attention particulière est portée à la clôture de la parcelle sur le domaine public. Il s’agit de montrer l’activité du site, sans l’imposer au quartier. La clôture permet de voir le site, ou de le cacher, selon l’angle duquel on la regarde. Le tout assure une porosité visuelle sur l’activité industrielle des nouveaux silos CIMENTS CALCIA. De même, les piétons sont invités à la découverte du site industriel sans que celui-ci ne s’impose à eux.


 


Données techniques


Ce centre sera ouvert sur une plage horaire de 5h à 18h. Il alimente 80 camions par jour minimum et traitera entre 400 000 tonnes et 500 000 tonnes de ciments par an. Des chargements en self-service en dehors des heures d’ouverture sont envisageables.


Le centre de distribution se compose :


• De 2 silos de 37 m de hauteur, représentant une capacité de stockage d’environ 11 000 m3 utiles et permettant de recevoir 6 références différentes de ciment,
• D’une installation terminale embranchée ITE (hors périmètre de l’opération) pour permettre l’accès à des trains d’environ 20 wagons chargés de ciment. L’ITE est constituée de 2 voies ferrées parallèles d’une capacité chacune de 10 wagons,
• Des équipements de transport pneumatiques nécessaires au déchargement des wagons et au chargement des silos de stockage,
• De 4 postes de chargement de camions positionnés sous les silos et équipés de ponts à bascule,
• D’une plateforme de circulation des camions dont l’accès et la sortie se font par la rue Bruneseau,
• D’un bâtiment de bureaux sur piliers, en encorbellement sur la rue Bruneseau,
• D’un laboratoire d’essais mécaniques qui se glisse sous le périphérique et de locaux techniques,
•D’une aire de parking pour les véhicules légers


Un projet responsable


« Au vu du projet d’aménagement, il était devenu évident qu’il fallait relocaliser notre centre de distribution si nous voulions conserver notre activité » constate Jérôme Lestringant, responsable des centres de distribution CIMENTS CALCIA. « La zone de chalandise de notre site actuel de Tolbiac est très concentrée : près de 80% de nos clients sont dans un rayon de 30km autour du centre. Il était donc impératif de rester proche d’eux. »


Rester au plus près de la ville


L’un des atouts du dispositif actuel de Tolbiac réside dans son emplacement stratégique au cœur de la ville. 100% des approvisionnements du centre sont effectués en amont par voie ferroviaire. En aval, les quelques kilomètres restants pour les livraisons clients se font par camions, le plus souvent à contresens du flux général de la circulation. Déplacer le centre de Tolbiac en banlieue aurait contraint Ciments Calcia à mettre près de 15 000 camions supplémentaires sur la route chaque année, et de surcroit dans le même sens banlieue-Paris que la majorité des autres automobilistes, venant ainsi engorger d’avantage un trafic déjà trop dense.


« Notre objectif est la durabilité, » poursuit Jérôme Lestringant. « Nous tenons à l’approvisionnement ferroviaire et aussi aux possibilités fluviales que nous offre la proximité de la Seine. Une raison de plus pour nous de rester proches de notre ancien site. La Mairie de Paris a entendu nos arguments et a soutenu notre projet qui s’inscrit dans sa volonté de préserver une véritable mixité d’usages dans les zones réaménagées du 13e arrondissement.»


Mise en valeur des Silos


Un travail avec l’artiste Laurent Grasso est en cours, pour la réalisation d’une œuvre artistique pour compléter le sens et la présence donnée à cet ouvrage urbain atypique..

35 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    THE CONTEXT The project is located 5 meters away from Paris eastern ring road, at the end of Zac Rive Gauche’s large development district. Urban studies conducted by Ateliers LION since 2000, as well as new Urban regulation (PLU) updated in 2010, have made room for a new Bruneseau Nord neighborhood. This project is characterized by high rise buildings and mixed programs where architecture and infrastructure meet. To allow for this new development, the city of Paris has asked CIMENTS...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users