MP apartment

Valcanover / Italy / 2012

96
96 Love 7,827 Visits Published

The MP apartment was originally built in order to enjoy the landscape of Caldonazzo lake, near the village of S. Cristoforo, traditionally considered "Trento's beach”. The apartment is surrounded by gardens and orchards and has a beautiful view on the lake. It is developed on three levels, beyond the basement: on the ground floor is the living area, the first floor hosts the bedrooms, and the attic is dedicated to study and relaxation activities. The main façade faces south, maximizing the benefits of the winter sunshine.
The furniture project is based on the observation of the surrounding landscape and the analysis of the actions that take place there; exactly the lake, in which is reflected a circle of wood-covered mountains, is able to evoke images of great freedom, such as the practice of outdoor sports, recreation, but also suspension from tasks, protection, the deserved rest. The furniture, with its succession of full, the working time and empty leisure, evokes just the need to find a new balance between opposites, to regenerate body and mind. Natural vegetal and mineral materials are used, such as oak, declined as a coating for floors and walls, and lime plaster, which can both be practical, yet extremely comfortable. Vegetable and minerals materials are to be found in the garden, which has become the place where the wild and the domestic landscape melt into one another, wood is used as a coating, in the paving and pergola that casts a shadow onto the barbecue, Levocell characterizes both the sidewalk entrance, and the vaso-bench, green wedges, with hedges, lawn and ground cover in the living area.
Here, the planning has concentrated particularly; a unique space, thanks to a central piece of furniture, as if it were a totem, is multiplied and mirrored in many different spaces, allowing users to perform several personal tasks at the same time, while remaining together. There is a kitchen, breakfast area, the dining room, tv and relax area; the central piece of furniture, which has by now become the functional pin, includes a fireplace, but it is also a useful and versatile piece of furniture, almost like a boat locker, like those that, on sunny days, appear on the lake.

[IT]
L’appartamento MP nasce per godere appieno del paesaggio offerto dal lago di Caldonazzo, nei pressi del paese di S. Cristoforo, tradizionalmente considerato il "lido di Trento”.
L’appartamento è circondato da orti e frutteti e ha una stupenda vista sul lago. E' sviluppato su tre livelli, oltre all'interrato: al piano terra si trova la zona giorno, al piano primo la zona notte, e in soffitta la zona studio e relax. La facciata principale è rivolta a sud, sfruttando al massimo i benefici offerti dal soleggiamento invernale.
Il progetto d'arredo parte dall'osservazione del paesaggio circostante e dall'analisi delle azioni che vi si svolgono; il lago appunto, nel quale si specchia una corona di montagne ricche di boschi, capace di evocare sia immagini di grande libertà, come la pratica dello sport all'aria aperta, lo svago, ma anche la sospensione dagli impegni, la protezione, il giusto riposo. Gli arredi, con il loro susseguirsi di pieno, il tempo occupato, e vuoto, il tempo libero, evocano proprio l'esigenza di trovare un nuovo equilibrio tra opposti, per rigenerare il corpo e la mente. Vengono impiegati materiali naturali di tipo vegetale e minerale, quali il legno di rovere, declinato come rivestimento per pavimenti e pareti, e l'intonaco di calce, in grado entrambi di essere pratici, ma allo stesso tempo estremamente confortevoli. Materiali vegetali e minerali che si ritrovano in giardino, divenuto il luogo in cui paesaggio selvatico e paesaggio domestico si incontrano; il legno è utilizzato come rivestimento, nella pavimentazione e sulla pergola che ombreggia il barbecue, il Levocell caratterizza sia il marciapiede d'ingresso, che il vaso-panca, il verde si incunea, con siepi, tappezzanti e prato fin quasi dentro la zona giorno.
Qui, la progettazione si è concentrata con particolare attenzione; uno spazio unico, grazie ad un mobile centrale, una sorta di totem, si moltiplica in molti spazi differenti, dando la possibilità agli utenti di svolgere allo stesso tempo diverse attività, pur rimanendo assieme. C’è la cucina, la zona colazione, il pranzo, la tv ed il relax; il mobile centrale, divenuto perno funzionale accoglie il camino, ma è anche un mobile utile e versatile, come i gavoni delle barche che nelle belle giornate di sole punteggiano il lago.

96 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The MP apartment was originally built in order to enjoy the landscape of Caldonazzo lake, near the village of S. Cristoforo, traditionally considered "Trento's beach”. The apartment is surrounded by gardens and orchards and has a beautiful view on the lake. It is developed on three levels, beyond the basement: on the ground floor is the living area, the first floor hosts the bedrooms, and the attic is dedicated to study and relaxation activities. The main façade faces south, maximizing the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 96 users