edificio unifamiliare BL

Pergine Valsugana / Italy / 2014

26
26 Love 4,729 Visits Published

The BL single family house is located in the northern part of the municipality of Pergine, on a mainly flat ground. From the area one can enjoy a beautiful view of the castle and the parish church of Pergine, of the Brenta chain and other low mountains, the amount of sun is ideal all year round, allowed, as it is, by the mountain silhouette and the surrounding buildings.
The project involves the building renovation and expansion of a building of the 60s, arranged over two floors and a attic, to meet the needs of the new owners. The volume consists of a main building with three floors. The uniqueness of the site and the existing buildings have suggested making the constructable volume very compact, low and articulated. It was desired to visually reduce the size and impact of the main front, using loggias instead of balconies and transforming the second floor, destined to be covered by a pitched roof, into an open space with a veranda.
Outside, the intervention is characterized by large protected glazed openings: they permit both to benefit from the solar contribution in the winter and the protection from overheating in the summer, and to fully enjoy the beautiful landscape. On the roof of the veranda, solar panels are positioned according to the slope of the roof, to virtually ensure no visual impact.
The facades, the outdoor curtains, the low emission wooden windows have only one colour, the white, this colour is not used for any of the neighbouring building. The sums of the different color of the neighbouring buildings is displayed exactly by the white colour which has the characteristic of containing all the colour of the electromagnetic spectrum. The property has a basement with storage and technical room, ground floor with garage, entrance hall with closets, storage, and the first floor is designed to accommodate the family. The vertical connecting element, the stairway, located in a barycentric position, allows to fully maximize the surface intended to housing.
The goal of having an energy-saving building is also achieved through the rationalization of the internal distribution, providing the volume with large openings in the south-east side, so as to benefit the most from the winter sun, while protecting, at the same time, from the summer overheating thanks to the loggias.

[IT]

L'edificio unifamiliare BL si trova nella zona nord del Comune di Pergine, su di un terreno mediamente piano. Dall’area si gode una bellissima vista sul castello e sulla chiesa arcipretale di Pergine, sul gruppo del Brenta e altri rilievi minori; il soleggiamento è ottimale per tutto l’anno, permesso sia dai profili montani che dagli edifici circostanti. Il progetto prevede la ristrutturazione edilizia e ampliamento di un edificio degli anni '60, su due piani più soffitta, per adattarlo alle esigenze dei nuovi proprietari. Il volume è costituito da un corpo di fabbrica di tre piani fuori terra. La particolarità del luogo e dell'edificato esistente, hanno suggerito di rendere molto compatto, basso e articolato il volume costruibile. Si sono volute ridurre visivamente le dimensioni e l'impatto del fronte principale, usando le logge invece dei balconi e trattando parte del secondo piano, destinato a copertura con falde, come uno spazio aperto con veranda.
All’esterno l’intervento è caratterizzato da grandi aperture vetrate protette; esse permetteranno sia di beneficiare del contributo solare in inverno e di proteggersi dal surriscaldamento estivo, sia di godere a pieno del bellissimo panorama. Sulla copertura a falda della veranda, troveranno posto i pannelli solari, posizionati secondo la pendenza della copertura, per garantire un impatto visivo praticamente nullo.
I prospetti, le tende esterne, gli infissi basso emissivi in legno e alluminio, presentano un'unica cromia, il bianco, non presente in nessuna delle singole tinte presenti sugli edifici vicini. La loro sommatoria è rappresentata proprio dal colore bianco la cui caratteristica è di contenere tutti i colori dello spettro elettromagnetico e quindi del contesto. L'alloggio ha il piano interrato destinato a cantine e locale tecnico, il piano terra dotato di garage, ingresso con zona armadi, deposito ed il piano primo caratterizzato dall'alloggio della famiglia. L'elemento di collegamento verticale, la scala, nella posizione baricentrica in cui si trova permette di valorizzare appieno la superficie destinata all'alloggio.
L'obiettivo di un edificio a risparmio energetico viene raggiunto anche attraverso la razionalizzazione della distribuzione interna, dotando il volume di grandi aperture a sud-est per sfruttare il più possibile i vantaggi del soleggiamento in periodo invernale, proteggendosi nel contempo dal surriscaldamento estivo mediante l'uso delle logge.

26 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The BL single family house is located in the northern part of the municipality of Pergine, on a mainly flat ground. From the area one can enjoy a beautiful view of the castle and the parish church of Pergine, of the Brenta chain and other low mountains, the amount of sun is ideal all year round, allowed, as it is, by the mountain silhouette and the surrounding buildings.The project involves the building renovation and expansion of a building of the 60s, arranged over two floors and a attic, to...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2014
    • Client privato
    • Contractor Gadler
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Furniture design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users