Brasserie Les Haras

Strasbourg / France / 2013

100
100 Love 15,726 Visits Published

Working within the restrictions of the site, the project concentrates specifically on conserving existing details. Jouin Manku wanted to expose the fabric of the building, to show off the timber frame and joists, to retain the original render upstairs, reuse the floor tiles and play around with the grand doors to create an entrance lobby. As a direct response to the monumentality of the site, Jouin Manku’s design plays with a sense of scale and light.

It is important for the visitor to be able to take stock of the exceptional historic dimension of the site without feeling dwarfed by it. They have employed a series of creative and spectacular devices to help define areas within the building. Conversely, the palette of raw and natural materials is deliberately limited: blackened raw steel, patinated zinc, unfinished oak, and full hide leather are the four materials used in the restaurant.

100 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Working within the restrictions of the site, the project concentrates specifically on conserving existing details. Jouin Manku wanted to expose the fabric of the building, to show off the timber frame and joists, to retain the original render upstairs, reuse the floor tiles and play around with the grand doors to create an entrance lobby. As a direct response to the monumentality of the site, Jouin Manku’s design plays with a sense of scale and light.It is important for the visitor...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 100 users