Salva46

Barcelona / Spain / 2014

12
12 Love 1,485 Visits Published

Salva46 is our investigation into flexible co-existence. Exploring the nomadic lifestyle of the 21st century. Where movement and fluidity contrast with privacy and stability.


An experiment in shared micro living - two equally balanced spaces pivoted by a central communal area. A play of opposites in a world of conformists.


The specifications: Two independent units each housing four internal zones. Focusing on the basic requirements of Sleep, Work, Relaxation & Hygiene. A balanced equilibrium for physiological and mental well-being.
One unit in each façade of the building, sharing access to the central common space which contains the kitchen, dining and social functions.
The Premise: the balance of privacy. During the day each inhabitant can enclose and secure their space without blocking the traverse of natural light. While during the night, both can isolate and cocoon the units by sliding the solid doors.
The 3.40m height funnels energy to the upper levels with two multipurpose mezzanines levitating over the beds. Channeling natural light into the shower and perhaps the odd wayward glance from above. 
Ecology, restoration and up-cycling are all central to the theme, with the recovery and replacement of the original hydraulic mosaic tiles. The kitchen, which had a past life near Sitges, was adapted and re-used, complementing the rich patchwork of mosaic carpet and hydraulic perimeters.
The clean modern lines of industrial parquet contrasts with the cracks and crevasses of the 19th century exposed brickwork. Frozen in time by a white oxidation, with the up-lit luminosity highlighting the buildings imperfections.
Relaxed furniture pieces complete the experiment, combining a balance of woods, stone & metal structural elements.
No one will say we didn't enjoy the journey... we hope the tenants do too!

[ES]


SALVA46 es fruto de nuestra investigación sobre la coexistencia flexible. Explorando el estilo de vida nómada del siglo 21 donde movimiento y fluidez contrastan con privacidad y estabilidad.


Un experimento sobre micro-espacios compartidos, dos espacios igualmente equilibrados conectados mediante una zona común en el centro. Un juego de opuestos en un mundo de conformistas.


El programa concreto: 2 estudios independientes con baño incluido (uno en cada fachada del inmueble entre medianeras), que comparten una zona común central de acceso, cocina y comedor.


La premisa: el equilibrio de privacidades. Cada uno puede cerrarse sin impedir que la luz natural pase a través de él hasta el centro del piso, pero durante la noche ambos pueden aislarse acústicamente mediante sendas puertas correderas macizas..."cada uno en su casa y dios en la de todos".


La altura de 3.40m nos permite dinamizar la cota habitable por encima de nuestras cabezas con 2 altillos polivalentes (descanso - estudio) que levitan sobre las camas y una ducha que recibe luz natural y quizás alguna mirada despistada desde las alturas.


La recuperación y reutilización de los mosaicos hidráulicos originales del piso junto a la reutilización de una cocina que había tenido una vida pasada cerca de Sitges han marcado la pauta para el resto de decisiones matéricas: perímetros hidráulicos dibujando moquetas y desplazamientos, parquet industrial en el resto del plano suelo, una patina blanca que congela las arrugas del edificio en el estadio actual (regatas, refuerzos, ventanas selladas,...) y finalmente un bestiario de muebles desenfadados que ensamblan "ikeas" con maderas, piedras o metales en el caso de la librería-barandilla de uno de los altillos.
Nadie podrá decir que no nos lo hemos pasado bien... esperamos que los inquilinos hagan lo propio!

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Salva46 is our investigation into flexible co-existence. Exploring the nomadic lifestyle of the 21st century. Where movement and fluidity contrast with privacy and stability. An experiment in shared micro living - two equally balanced spaces pivoted by a central communal area. A play of opposites in a world of conformists. The specifications: Two independent units each housing four internal zones. Focusing on the basic requirements of Sleep, Work, Relaxation & Hygiene. A balanced...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Contractor ROOM SL
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users