Style House

Camponogara / Italy / 2014

47
47 Love 5,779 Visits Published

The villa raises in the boundary line between country and the urban center, in a no longer agricultural area but not yet seen as residential. This type of urban situation is more and more popular and drives us to rethink the limits of the urban center of the small town in Veneto. The decline of this area is often due to architecture and town planning, which encourage the replication of buildings with no design and identity, which are not as good looking as old farmer houses, buildings tightly linked to our origins and crafts, and the older building typical of this area. 3ndy Studio took the opportunity to project in this marginal area by using character and critical sense, and by choosing to tell the truth about what we are nowadays.
This house is an home to live. The places are projected in order to be comfortable and livable without renouncing to a clean and fine design style for the contemporary architecture. The villa is made up of two architectural volumes, one of them is rectangular and makes a L with the other trapezoidal volume, which assures a correct solar exposition for the most lived-in rooms. The large living room with the kitchen is at the lower
floor and creates an only open space which is opened towards south-west through big windows, on the other side the services
zone is set on the north. The windows southward face a shelter covered by a sliding curtain. The volumes are characterized by sticking out parts, made of natural covering materials.
The main facade that faces the street is characterized by the contrast of light cuts into the texture of lava rock, which at night become “tears of light” crashing on the floor, and drop down to get lost on the ground. A clever game of led lights, created especially for this project.
The artistic design of 3ndy Studio is also recognized in the flaking of the stone wall in the main entrance of the house, a sculptural treatment reported on an architectural scale.
The main strength of the villa are the custom made and painted steel windows. The choice fell on this material because it fits perfectly with the contemporary and minimalist design of the villa.

[IT]
La villa sorge in zona di confine tra campagna e centro urbanizzato, non più agricola ma non ancora residenziale: una situazione urbana sempre più diffusa nel Veneto.
Spesso in queste zone si assiste al degrado urbano ed architettonico, caratterizzato da edifici “replica”, case senza sapore e senza identità, che sfigurano di fronte alle antiche dimore dei contadini, alle poche case coloniche rimaste in piedi, che parlano delle nostre origini e di mestieri andati perduti.
3ndy Studio ha colto l’opportunità di progettare in questo territorio marginale con carattere e senso critico, scegliendo di dire la verità su quello che siamo oggi.
Si tratta di un edificio residenziale con giardino privato. Una casa di lusso semplicemente da vivere, con ampi spazi studiati per essere comodi e funzionali senza tradire lo stile pulito e raffinato di un’architettura contemporanea. La “semplice complessità” della composizione è il risultato di una serie di vincoli dettati dalla morfologia del lotto, dalle molteplici esigenze di una committenza capace ed attenta a tutelare la propria privacy. Architettonicamente la villa è composta da due corpi edilizi uno rettangolare ed uno trapezoidale che formano una L attorno al giardino privato, garantendo una corretta esposizione solare agli ambienti prevalentemente abitati: in particolare al piano terra sono collocati un ampio soggiorno con cucina in un unico ambiente open space, aperto con larghe vetrate orientate a sud ovest, mentre la zona servizi è ubicata a nord. La vetrata a sud si affaccia su una pompeiana coperta da una tenda scorrevole. I volumi sono caratterizzati da corpi aggettanti a sbalzo, trattati con materiali di rivestimento naturali; in corrispondenza dell’ingresso principale dell’abitazione la facciata subisce un trattamento scultoreo riportato su scala architettonica.

47 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The villa raises in the boundary line between country and the urban center, in a no longer agricultural area but not yet seen as residential. This type of urban situation is more and more popular and drives us to rethink the limits of the urban center of the small town in Veneto. The decline of this area is often due to architecture and town planning, which encourage the replication of buildings with no design and identity, which are not as good looking as old farmer houses, buildings tightly...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 47 users