HG House | Agraz Arquitectos S.C.

Zapopan / Mexico / 2009

7
7 Love 867 Visits Published

Text by Ana Guerrerosantos


HG house is designed for a family where masculine presence overwhelms any other. This is the idea from which the house’s program comes from and in addition to the firm’s tradition cars are placed beneath the dwellers by a half level ramp. Garage and service areas are set there, while the house goes up another half level to the main entrance where reception lobby and a small bathroom are located too.


Next comes one of the most interesting spots in the house: terrace, dinning, living and family room in a single spatial display with no divisions at all. On one side is the kitchen, separated from the previously described unit by a ramp stairway coming from the basement. Therefore, entering the house by the garage reaches the same point than entering by the main door. and ends up in the upper level within the same quality features of the mahogany and glass structure.
A generously dimensioned studio for the four boys is set in the second floor, providing them independence from all social activity that might take place in the lower level areas. And right next to it, are a couple of bedrooms for two boys each, with their very own bath and dressing rooms, leading to a terrace that was conceived as the meeting area for brothers.
Meantime, the privileged orientation of the project is destined to main bedroom, being the heading of the house. This place is divided into a shared bathroom area with separate dressing rooms for each one of the parents that ultimately come together by a light generating patio which enjoys the delight of a tree top.
Volumetrically the house has a series of structures that seem to dialogue as they create a harmonious game of shadows throughout the day.
The project is grounded in an intermediate level that upholds a central plate that carries the great cube covering this volumetry lengthways. As this structure comes out in the second level, it becomes a protected shutter belvedere, making the main bedroom an outside observatory.


Caption:
Fernando Sandoval designed a stainless steel sculpture that, entitled as Tree, welcomes those who come into the house.


 


DATASHEET


Location: Puerta Plata, Zapopan, Jalisco


Project: 2008
Construction: 2009


Designers: Ricardo Agraz & Agraz Arquitectos SC.


Collaborators:
Brenda Barrón
Juan Antonio Jaime
Ian Beckman
Alejandro Saldaña
Sara Tamez


Construction: Salvador Aguirre


Wood Work: Esteban Gutiérrez


Aluminium: Efrén Rosales


Ilumination: Construlita, Sergio Talancón


Baths: Bathaus, Ramsés Galindo


Marble:Rafael Vargas


Kitchen: Eduardo Julián


Art: Fernando Sandoval, Adrián Guerrero


Industrial Design: Cubo 3, Héctor Navarro


Photography: Mito Covarrubias


Site area: 434m2
Construction area: 546m2

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Text by Ana Guerrerosantos HG house is designed for a family where masculine presence overwhelms any other. This is the idea from which the house’s program comes from and in addition to the firm’s tradition cars are placed beneath the dwellers by a half level ramp. Garage and service areas are set there, while the house goes up another half level to the main entrance where reception lobby and a small bathroom are located too. Next comes one of the most interesting spots in the...

    Project details
    • Year 2009
    • Work started in 2009
    • Work finished in 2009
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users