Littorinahavet 7

Bungenäs / Sweden / 2014

3
3 Love 1,872 Visits Published

Littorinahavet 7 is a private holiday home, located on Bungenäs, a former lime stone quarry and military site in the northern part of Gotland, Sweden. The house is built for a young couple who bought this little piece of land almost two years ago. Skälsö Arkitekter, who currently works with many other projects in the area got the commission to design their future summer home. With a tight budget and a not very big piece of land, the client wanted a simple and clean yet worked through and site specific little house, where inside and outside were as equally important.
Unique for the site is its dramatic location, only a few meters from the former lime stone quarry’s steep rock walls. This is also the main view from the house and its courtyard.
The house consists of an L-shaped volume, formed by the landscape and placed to create an intimate courtyard where existing nature is kept as untouched as possible. The exterior façade is made of untreated pine wood panel, interior walls are white and the floors in pine wood from Gotland. The house opens up, with large glass windows and doors towards south and the lime stone quarry, concrete plints are placed by every exterior door as a barrier between the interior wooden floor and the exterior gravel. By request from the client, the only bedroom has no windows but two ventilation hatches. To get even more light into the house a ceiling window is placed in the main room/hallway and the flat roof is to make it possible for a roof terrace from which you have a dramatic ocean view.
This is a house that will, by time, mature and become more and more integrated and almost hidden in its surroundings.


 


[SE]


Littorinahavet 7 är ett fritidshus på omkring 50 kvm placerat på en av Bungenäs mest dramatiska platser, bara några meter från brottkanten med utsikt både över havet och det före detta kalkbrottet. Den L-formade byggnadskroppen skapar en skyddad innergård vänd mot brottet och öster, på takterrassen ser man havet åt tre vädersträck. Huset sluter sig mot vägen och öppnar upp sig med stora glaspartier mot söder och brottet. Fasaden av obehandlad furupanel kommer långsamt, med tiden, att gråna och få huset att smälta mer och mer in i omgivningen och bli en naturlig del av platsen.

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Littorinahavet 7 is a private holiday home, located on Bungenäs, a former lime stone quarry and military site in the northern part of Gotland, Sweden. The house is built for a young couple who bought this little piece of land almost two years ago. Skälsö Arkitekter, who currently works with many other projects in the area got the commission to design their future summer home. With a tight budget and a not very big piece of land, the client wanted a simple and clean yet worked...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users