MT House

Single family house extension Italy / 2013

286
286 Love 28,555 Visits Published

This project concerns the extension of an existing detached house. The plot is nestled in the mountains of Valtellina, on the weastern side of the bed of a small stream surrounded to the north and west by the typical terraced vineyards.
The plot also enjoys a view of the valley and the Orobian Alps.
The intervention of the extension consists of two parts. The first, used as a bedroom and bathroom, is spread over 645sq ft on two levels located behind the existing house.


We chose to use a termocotto ash-wood for the walls and a light marble lightly brushed for the floor and the shower. The second part, with a surface of 2,150 sq ft, is used as a kitchen, pantry, bathroom, dining and living area with a swimming pool. This area is characterized by flat volumes, fully clad in natural stone, and almost entirely covered with vegetation and open to the valley through two large windows.


The design idea arises from the need to relate to the pre-existence of the site and from the choice to dematerializes as much volume as possible , causing them to become an integrating part of the context. As a result of a major excavation trough the rock we proceeded to restore the original section terrace making them part of the terraces. For the kitchen and the bathroom floor and for the lining of the pool, we chose to use an absolute black granite, sandblasted and brushed. For the flooring in the living area and for the area besides the pool was used a termocotto ash-wood. This last choice let have a strong connection between interior and exterior.


Also in this context, it was decided to pay particular attention to alignment between interior and exterior through windows completely builded in, with sections of very thin profiles despite important light. 


[IT]
Il progetto riguarda l'ampliamento di una casa esistente monofamiliare.


Il lotto sul quale si sviluppa l'intervento, incastonato nella parte retica delle montagne valtellinesi, è delimitato ad est dal letto di un piccolo torrente, confina a nord e a ovest con i tipici terrazzamenti coltivati a vite e gode a sud di un panorama sulla valle e sulle Orobie.


L'edificio esistente, dalla composizione architettonica tradizionale, è posizionato in fregio al torrente.
L'intervento di ampliamento si compone di due parti.


La prima, adibita a camera matrimoniale e bagno, si sviluppa per circa 60 mq su due livelli, si trova a monte della casa esistente e ne riprende la sagoma.
Per quanto riguarda le finiture dell'interno di questa zona si è scelto di utilizzare un frassino termocotto a parete ed un marmo chiaro leggermente satinato per il pavimento e la doccia.


La seconda parte, con una superficie indicativa di 200 mq coperti, è adibita a cucina, dispensa, bagni, pranzo e zona living con piscina ed è caratterizzata da un gioco di volumi piani, completamente rivestiti in pietra naturale, per buona parte coperti di vegetazione e aperti verso la valle mediante due grandi vetrate. L'idea progettuale nasce dalla necessità di relazionarsi alla preesistenza, da ciò la scelta di smaterializzare il più possibile i volumi facendoli diventare parte integrante del contesto, a seguito di un importante sbancamento in roccia si è proceduto al ripristino della sezione terrazzata originaria facendoli diventare essi stessi dei terrazzamenti.
Per la pavimentazione della cucina, per il rivestimento del bagno e della piscina si è scelto di utilizzare un granito nero assoluto sabbiato e spazzolato mentre per la pavimentazione della zona living e quella dell'area limitrofa alla piscina è stato utilizzato del frassino termocotto, quest'ultima scelta a permesso una forte interconnessione tra interno ed esterno. Sempre in quest'ottica si è deciso di prestare particolare attenzione alla complanarità tra interni ed esterni per mezzo di serramenti completamente incassati sui quattro lati, con sezioni dei profili molto sottili nonostante una luce importante.


I due livelli che compongono la zona adibita a residenza ed il terzo livello che comprende un garage e una zona palestra-relax, anch'essi di nuova edificazione, sono collegati per mezzo di un montapersone in vetro.

286 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This project concerns the extension of an existing detached house. The plot is nestled in the mountains of Valtellina, on the weastern side of the bed of a small stream surrounded to the north and west by the typical terraced vineyards. The plot also enjoys a view of the valley and the Orobian Alps. The intervention of the extension consists of two parts. The first, used as a bedroom and bathroom, is spread over 645sq ft on two levels located behind the existing house. We chose to use a...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 286 users