MEANDER

building for multiple use on Taka-Töölö district Helsinki / Finland / 2006

10
10 Love 12,376 Visits Published
ENG Located in Helsinki's cultural and historical (Sibelius lived nearby) district Taka-Töölö along the Taivallahti Bay, the site is enclosed by the Taivallahti Barracks, two apartment buildings and an office block. Out of the bounded inner block Steven Holl Architects' 8886 sm Meander rises in section towards the sea horizon, providing breathing space to the historic barracks and maximizing views and sunlight to the 49 apartments in the new building. The 180 meter long glass building with a height varying from two to seven floors, meanders across the rectangular courtyard like a musical score, shaping garden void spaces within the block. Meander is carried by load bearing perpendicular concrete walls, and glazed with horizontally hinged panels of intelligent glass to maximize control of light and solar gain. This glass skin of the building slightly varies in shade from transparent to opaque with thermal elements and functions like a chameleon skin. During the evenings, the building glows like an ice sculpture. The apartments, ranging from 62 sm to 222 sm, all have private saunas, balconies, and views of the sea or of Hesperia Park. Pivoting walls maximize user control on spatial variations. Among the public spaces for residents is a rooftop sauna with sea views, which opens onto a jogging track spanning the full building length. ITA «L’area di concorso è ubicata nel quartiere storico di Taka-Töölö lungo la Taivallahti Bay. Il sito è racchiuso dalle Taivallahti Barracks, da due edifici per appartamenti e da un blocco uffici. Fuori dal blocco interno e limitato, gli 8886 mq del Meander aumentano in sezione nella parte che più si relaziona con il mare, lasciando spazio agli “alloggi” storici e massimizzando le viste panoramiche e la luce solare per i 49 appartamenti del nuovo edificio. L’edificio in vetro lungo 180m con un'altezza variabile dai due ai sette piani, “serpeggia” attraverso il cortile rettangolare come in uno spartito musicale, formando dei giardini all'interno del blocco. Meander è sostenuto da muri portanti perpendicolari in cemento e rivestito con pannelli di vetro intelligente, incardinati orizzontalmente, per massimizzare il controllo di luce e il guadagno solare. Questa pelle di vetro dell'edificio varia leggermente nelle parti in ombra, da trasparente ad opaco con elementi termici e funzioni simili alla pelle di un camaleonte. Durante le sere, l'edificio risplende come una scultura di ghiaccio. Gli appartamenti, tra i 62 e i 222 mq, sono tutti dotati di sauna, balconi e viste panoramiche sul mare o sull’Hesperia Park. I pivoting walls massimizzano il controllo dell’utente sulle variazioni spaziali. Fra gli spazi pubblici per i residenti vi è una sauna sul tetto con vista mare che dà su di una pista da jogging che attraversa tutta la lunghezza di edificio».
10 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ENG Located in Helsinki's cultural and historical (Sibelius lived nearby) district Taka-Töölö along the Taivallahti Bay, the site is enclosed by the Taivallahti Barracks, two apartment buildings and an office block. Out of the bounded inner block Steven Holl Architects' 8886 sm Meander rises in section towards the sea horizon, providing breathing space to the historic barracks and maximizing views and sunlight to the 49 apartments in the new building. The 180 meter long glass building with a...

    Project details
    • Year 2006
    • Client City of Helsinki & Senate Properties
    • Status Competition works
    • Type Apartments / Shopping Malls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users