SCENIC ENSEMBLE BLOEMERSHOF

Dieren / Netherlands / 2011

6
6 Love 2,205 Visits Published
With the completion of the Bloemershof, the municipality of Rheden has been enriched with a new, multifunctional urban ensemble with a strong identity. Designed with and for its different users: - the vocational school, sport facilities, fire station and housing - it creates a new focus point in the area. Grouped around a range of public green spaces and gardens, it connects the village of Rheden with the nature reserve of the Veluwe, mediating between town and countryside. The different programs have their own identity, but together they form a characteristic urban ensemble. The various buildings have their own private green area on the outside of the site, thus making it possible to define a lush, green public area in the heart of the site. A huge pergola forms the transition to the green woods of the Veluwe massief. 

The ensemble is conceptually designed as a frozen forest, with an open and transparent ground floor with concrete columns as tree trunks, filled in with glass and natural stone accents, crowned with an upper elevation with slender wooden slats as a ‘leafy canopy’ , hovering above the ground floor. The clear selection of materials provides a strong architectural identity. 

The interiors are light and transparent and offer an optimal functionality to their users, with a generous central hall, canteen area and a diversity of classrooms and workshops for the vocational school and a large and high sheltered area for the trucks of the fire department. There are unexpected spatial views and vistas and the ensemble contains spacious sports facilities. 

Sustainability plays a key role in the project. Besides an optimal internal climate, future-proof materialization and spatial logistics, it has also been designed with the newest sustainable installation technologies. The project Bloemershof is the first building in the Netherlands where concrete core activation by means of air is applied, the so-called “Concretecool” system. It uses the naturally good accumulating qualities of concrete to realise a school with the highest ventilation and cooling standards in a sustainable way. The roof surfaces of the school are installed with a solar system by means of photovoltaic cells and a so-called daylight regulation system has also been installed, reducing the costs of energy usage to a minimum. 
The school, sport facilities and fire station are operational. The housing will be realized in a later phase. 
6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    With the completion of the Bloemershof, the municipality of Rheden has been enriched with a new, multifunctional urban ensemble with a strong identity. Designed with and for its different users: - the vocational school, sport facilities, fire station and housing - it creates a new focus point in the area. Grouped around a range of public green spaces and gardens, it connects the village of Rheden with the nature reserve of the Veluwe, mediating between town and countryside. The different...

    Project details
    • Year 2011
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2011
    • Client Municipality of Rheden
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Schools/Institutes / Military barracks, police and fire stations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users