Duplex in Gracia

Barcelona / Spain / 2014

112
112 Love 12,100 Visits Published
In a building in Gracia, where the owners owned two apartments one on top of the other, ZEST was asked to create a spacious, welcoming family home.
The brief included the creation of both a dedicated music room, suitable for small concerts of chamber music, and a library and study.
When we discovered that the building had once upon a time been a factory and that underneath the modern finishes and false ceilings the skeleton of the old vaulted structure still existed, the direction of the project soon became clear. We stripped the apartments from head to toe, to make use of the height of the original spaces.
As the owners had been worried about the two apartments retaining an "apartment"-feel, much importance was given to the creation of the staircase uniting the two floors. This became a central sculptural piece in bleached oak, which contains small display cases for the owners' collections. As the owners, like us at ZEST, love the feel of real wood, we have used solid oak whereever possible, in combination with paneling. 
The ground floor has been kept as a very large, fluid space, but with areas marked for different functions.
Central space is the kitchen/dining room, which has a view over the large terrace and combines sleek white Bulthaup units with bespoke high units in oak. To one side is the music room, which has been created as a super insulated box (with insulated Catalan vaults), but can be opened with sliding doors in oak to unite it with the rest of the ground floor. To the other side of the kitchen is the lounge, and various utility spaces.
Upstairs we find the large library and study, which has a sleeping nook for guests, and the family's bedrooms and bathrooms. The library has bespoke cabinets and shelves in oak, with thin steel supports.
All walls have been finished in clay, which our plasterers masterfully worked to a finish so fine that it almost resembles Tadelakt, the famous Moroccon watertight stucco. The clay retains a somewhat cloudy uneven colouring, which lends it great beauty.
Bathrooms all have ZEST-designed wash basins in Corian, with built-in blind drawers. Outside on the terrace we installed custom built steel pergolas and a built-in jacuzzi.
The apartment is served by an "aerothermal" system, which provides water for the underfloor heating in winter, and cooling through fancoils in the summer. ZEST did all the lighting design, with virtually all lighting in LED.

[ES]
El proyecto nace del deseo de unión de dos pisos, en dos plantas distintas, en el barcelonés barrio de Gracia. Con esta unión, los propietarios querían conseguir una casa familiar acogedora, con una sala de música para pequeños conciertos y una biblioteca/estudio.

El descubrir el pasado histórico de la finca, la cual había sido una fábrica que conservaba todavía su esqueleto original, nos marcó la estrategia conceptual a seguir: se descubrió su típica estructura de bóveda catalana que se hallaba escondida sobre los falsos techos y se recuperaron la altura y los amplios espacios originales mediante el completo vaciado de las dos plantas.

La escalera se define como un elemento escultural de roble blanqueado con unas alacenas para la exposición de los objetos de colección de los propietarios y es la protagonista del proyecto haciendo que la unión fluya entre las dos plantas. Los propietarios coincidían con nosotros en la sensibilidad por la madera maciza que se utiliza siempre que es posible y en otros casos se halla combinada con un contrachapado.

La planta baja se conserva como un espacio amplio y fluido pero marcando las distintas zonas de uso.
La cocina y el comedor son el espacio central, con vistas hacia la gran terraza exterior. En la cocina se combinan módulos blancos de Bulthaup con altos módulos a medida de roble. A un lado, se encuentra la sala de música concebida como un módulo acústicamente aislado , incluido el techo de bóveda catalana, que puede abrirse mediante unas grandes puertas corredereas de roble, uniendo así el espacio del resto de la planta baja. Al otro lado de la cocina se encuentra una sala de estar y varios espacios auxiliares.

En la planta superior se sitúa la gran biblioteca-estudio, con espacio auxiliar para invitados, y los dormitorios y baños de la familia. La bibioteca está compuesta por grandes librerías a medida de madera de roble con unos finos soportes de acero.

Toda la tabiquería de la vivienda tiene una acabado en barro tan liso que parece microcemento. El color un tanto irregular del barro le da un toque de gran belleza.

Todos los lavamanos de los baños son de Corian con espacio de almacenamiento integrado y han sido diseñados por ZEST. En la terraza se ha instalado un sistema de pérgolas de acero a medida y un jacuzzi integrado.

La vivienda dispone de un sistema de aerotermia que suministra el ACS y el agua caliente para la calefacción de suelo radiante en invierno, y en verano suministra el aire fresco de los fancoils. Todo el proyecto de iluminación, mayoritariamente mediante LED, es también de Zest.
112 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In a building in Gracia, where the owners owned two apartments one on top of the other, ZEST was asked to create a spacious, welcoming family home.The brief included the creation of both a dedicated music room, suitable for small concerts of chamber music, and a library and study.When we discovered that the building had once upon a time been a factory and that underneath the modern finishes and false ceilings the skeleton of the old vaulted structure still existed, the direction of the project...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 112 users