Restaurante Mama Campo | QATAY arquitectura ecosocial

Madrid / Spain / 2014

40
40 Love 6,210 Visits Published
The project Mama Campo project was conceived as a way to bring quality ecological and nearby produced food to the centre of Madrid. Its remarkable care put into every detail, the selection of products offered and the preparation of dishes will amaze all visitors. Mama Campo is developed on three different premises: a neighbourhood grocer’s shop with fresh and agro ecological products, an organic-food restaurant based on Spanish traditional dishes and a shop of natural parenting articles. The same as for food, founders Ignacio Aparicio and David Yllera have cared to the maximum for the decoration of spaces, making the entering to these rooms a unique experience. In order to create a really original environment, more than twenty artists have participated and a huge variety of renowned-artists’ products has been set up. The inner coherence among this melting-pot has been assured by photographer Manolo Yllera, a conductor with a clear melody in his mind but all the same able to give absolute freedom to the creators. The participation of QATAY cooperative arises when Manolo called us to create together a solution for an earth plaster for the finish of all the walls in the restaurant. Creation process went through different stages, from a departure idea based on great amounts of straw for the walls to the final solution of an irregular-patched texture simulating crop fields, occasionally stressed by spotlight elements. However, this process has not been linear, for the final surface finish was developed on an experimental and trial-and-error basis. To do so, QATAY worked alongside a group of collaborators (Sofía Iglesias, Ilia Hernández, Amaranta Jerónimo, Rafael Escalera y Miguel Fresno) so technical and artistic discussions could be carried out along the process. We also counted on the technical support from the material provider, Ecoclay. It is important for us to highlight the fact that the client has been involved in the whole process from the early decisions to the final outcome, in this case through Manolo Yllera, which is an essential and inseparable element of our way of working. In the restaurant, QATAY has been the responsible for the realization of the earth plaster, cane and jute finish of the walls, the curved wooden ceiling over the bar, and other elements such as the acoustic wooden door to the court, the stair rail and the last finishing of the stair. The result is a quality, long-lasting and mostly unique product we are proud of. A clear example that one can make meet together the utilisation of natural materials with ecological and air-regulation properties, the participative methodology (client-architect relationship, self-construction…) and artistic sensitivity in order to create a personal finish that could be used in a variety of contexts: housing, commercial establishments, educational facilities… The materials and techniques used The choice of materials intended to cover the artistic expectations of the clients while providing the special qualities of natural materials: increasing of hygroscopicity (ability to regulate humidity), reduction of noise reverberation, ambient warmth… As the base for the whole intervention, a fine white clay plaster on a jute fibre was used. To achieve this finish, a pre-primer was applied and then alternatively the clay and the jute, cut into geometric patchworks to imitate the fields from an aerial view. This first layer of clay was mixed with air lime at first, but then discarded as we realised that the lime destabilized the formulated clay. At this stage some details of colour were added in some areas were jute would remain visible, with gold, silver and copper tones. Subsequently the second layer of thin clay "Mahal" was applied, this time without air lime and we realized that it worked much better and that we could also apply it directly with the hands, in a much more pleasant way. Once dried, we worked on this layer to pull out the jute fibres in some areas by scraping the surface, generating textures, or to colour it with diluted air lime to get a whiter finish as requested by Yllera brothers. On the wall area over the steps leading down to the basement, we developed an artistic transition mural with a screen of reeds. The idea was that at the top of it, the reeds would fade away, getting out of the wall, and generate shadows. On the bottom, while descending to the basement, to the "Pachamama", the reeds would interweave with sisal rope and clay with straw applied in a more rustic manner. As a background a range of 5 colours in silicate paint with again the idea of ​​"alternate patch" was applied. Finally, over all the surface, a fixing silicate paint was applied so the clay will not leak any dust (remember we are in a restaurant) and it worked great. Ceilings were painted with white silicate paint. The basement’s has a 1:1 ratio of sand to get a textured finish, while the main level’s was patched with clay, jute and round rush mats selected by Manolo. The other remarkable element is the curved wooden ceiling over the bar, giving a new personality to the restaurant, from both the inside and the outside. It was made of pinewood unplaned slats we curved following 3 guidelines to get a continuous tube-shaped surface. [ES] El proyecto Mama Campo nace de la idea de acercar al centro de Madrid una alimentación de calidad, ecológica y basada en el contacto directo con sus productores. El proyecto destaca por el cuidado puesto en cada detalle, en la selección de cada producto ofrecido y en la elaboración de los platos. Mama Campo se desarrolla en tres locales próximos en la plaza de Olavide: un colmado de barrio, con productos frescos ecológicos, un restaurante de comida orgánica basado en la cocina tradicional española y una tienda de productos infantiles. Al igual que en el caso de los alimentos, los creadores Ignacio Aparicio y David Yllera, han puesto todo el mimo del mundo en la decoración de los espacios, de manera que entrar a los locales sea de por sí una experiencia única. Para conseguir crear una atmósfera realmente singular se ha contado con la participación de más de veinte artistas y una gran variedad de productos de autor. La coherencia de esta amalgama de expresiones ha corrido de parte del fotógrafo Manolo Yllera, director de orquesta con la música bien clara desde el principio, pero que ha sabido dar al mismo tiempo libertad absoluta a los creadores. La participación de la cooperativa QATAY surge cuando Manolo nos contacta para crear en conjunto una solución de acabado en tierra para todas las paredes del restaurante. El proceso de concepción pasó por distintas fases, desde una idea inicial basada en grandes cantidades de paja y caña hasta la solución final adoptada cuyo elemento central es la textura irregular “parcheada” simulando campos de cultivo que se acentúan con elementos de contraste puntualmente. Sin embargo este proceso no ha sido lineal, sino que se ha trabajado el acabado mediante la experimentación y la prueba y error. Para ello QATAY ha contado con un grupo de colaboradores (Sofía Iglesias, Ilia Hernández, Amaranta Jerónimo, Rafael Escalera y Miguel Fresno) junto con el que se han discutido las distintas cuestiones técnicas y artísticas, además del asesoramiento del proveedor del material, Ecoclay. Es importante remarcar que a su vez se ha ido dando forma al resultado con la participación continua del cliente, en este caso a través de Manolo Yllera, lo cual forma parte indisociable de nuestro método de trabajo. En el proyecto del restaurante, QATAY ha realizado el acabado de tierra, yute y caña de los muros y techos, el falso techo curvo de madera encima de la barra y otros elementos (pasamanos, puerta acústica de madera, finalización del peldañeado de la escalera…). El resultado es un producto de calidad, duradero y sobre todo único, del que nos sentimos orgullosos. Es un ejemplo claro de que se pueden hacer confluir en un proyecto el uso de materiales naturales, con sus propiedades ecológicas, reguladoras del ambiente…, la metodología participativa (relación cliente-arquitecto, autoconstrucción…) y la sensibilidad artística para crear un acabado personal que puede ser aplicado en multitud de contextos: viviendas, establecimientos comerciales, instituciones educativas… Los materiales y técnicas utilizados Con la elección de los materiales se pretendía cubrir las expectativas artísticas de los clientes y al mismo tiempo aportar cualidades propias de los materiales naturales: aumento de la higroscopicidad (capacidad de regular la humedad del ambiente), reducción de la reverberación acústica, calidez ambiental… Como base general de toda la intervención, se utilizó un revoco fino de barro blanco sobre una fibra de yute. Para conseguir este acabado, se aplicó una imprimación previa, sobre la que se alternaron la pasta de barro y el yute, cortado en retales geométricos que imitaran los campos de cultivo desde una perspectiva aérea. Esta primera capa de barro se mezcló con cal aérea en un primer momento, aunque luego se desechó la cal por desestabilizar el barro formulado. En esta etapa se añadieron algunos detalles de color, coloreando las zonas de yute que se quedarían vistas con tonos dorados, plateados y cobrizos. Posteriormente se aplicó la segunda capa fina de barro “Mahal”, está vez sin cal ya que nos dimos cuenta de que funcionaba mucho mejor el barro sólo, como venía preparado por Ecoclay, y que además podíamos aplicarlo directamente con las manos, de manera mucho más agradable. Un vez seca, se trabajó sobre esta capa para entresacar la fibra de yute en algunas zonas, generar texturas o colorearla con cal diluida para conseguir el acabado mas blanco que solicitaban los hermanos Yllera. En la zona de la escalera que baja al sótano, desarrollamos un transición en forma de mural artístico con un fondo de cañas. La idea era que en la parte de arriba las cañas se perdieran, despegándose de la pared y generando sombras, mientras que según descendemos al sótano, a la “pachamama”, estas cañas se entremezclan con cuerdas de sisal y barro con paja, aplicado de manera más rústica y basta. Sobre esta idea se aplicó una gama de 5 colores al silicato, con la misma idea de “parches alternados”. Sobre toda superficie intervenida, finalmente se aplicó una fijación al silicato para que el barro no suelte polvo (hay que recordar que estamos en un restaurante) y ha funcionado de maravilla. Los techos los pintamos con pintura blanca al silicato. El del sótano tiene una proporción 1:1 de arena para texturizar la pintura, mientras que el de la planta baja lo parcheamos con yute y con unas esteras redondas seleccionadas por Manolo. El otro elemento destacable es el falso techo curvo de madera, que se sitúa sobre la barra y que confiere una nueva personalidad al restaurante, tanto desde dentro como desde fuera. Se realizó a base de lamas de madera de pino sin cepillar, que fuimos curvando según 3 directrices para conseguir una superficie continua en forma de tubo.
40 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project Mama Campo project was conceived as a way to bring quality ecological and nearby produced food to the centre of Madrid. Its remarkable care put into every detail, the selection of products offered and the preparation of dishes will amaze all visitors. Mama Campo is developed on three different premises: a neighbourhood grocer’s shop with fresh and agro ecological products, an organic-food restaurant based on Spanish traditional dishes and a shop of natural parenting articles. The...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 40 users