Vegi Metzg

Hiltl Laden Zurich / Switzerland / 2013

5
5 Love 1,689 Visits Published
The exceptional task of designing a "Veggie Butcher's" within these unusual proportions - high-ceiling, yet narrow room with a large window surface - was simultaneously a challenge and an inspiration for us. The unconventional proportions of the locality allowed fresh approaches in the use of space, while the specialised range of products on offer cried out for the right atmosphere.
It was a matter of surmounting a culinary dogma in order to indulge in healthy food within an "attuned space".

For this purpose, the space was fully emptied and the façade reconditioned as part of the building's renovation. The terms of interior design, a two-storey wooden framework was installed onto the internal peripheral walls - at a conscious distance from the façade. The appearance is reminiscent of the 'core panelling' at Haus Hiltl.
Like an embrace, it surrounds the counter: the centrepiece of the room. This is the place where guests are awaited and welcomed. And that's not all. Located above this counter are several large hanging lamps made from mother-of-pearl tiles, which float, cloud-like, above the sales counter. A colossal grid provides for an almost studio-like illumination in the area. This blend of the discovered and the invented, constructed from modern and classical elements, contributes to an overall image of an inviting, spacious entity, beckoning carnivores, flexitarians, vegetarians and vegans alike to take part in a journey of discovery which underlines a commitment to open discourse.


CLIENT - Hiltl AG, Zürich
ARCHITECTURE / BAUHERRENBEGLEITUNG - Oberholzer & Brüschweiler Architekten AG, Küsnacht
LIGHTING DESIGN - Königslicht GmbH
CONSTRUCTION MANAGEMENT - Peter Stutz_Karin Schultz, Planung. Beratung. Bauleitung, Wettingen
INTERIOR DESIGN – ushitamborriello_Innenarchitektur _Szenenbild, Baden / Mitarbeiter: Ushi Tamborriello, Sachiko Hiroshige
5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The exceptional task of designing a "Veggie Butcher's" within these unusual proportions - high-ceiling, yet narrow room with a large window surface - was simultaneously a challenge and an inspiration for us. The unconventional proportions of the locality allowed fresh approaches in the use of space, while the specialised range of products on offer cried out for the right atmosphere. It was a matter of surmounting a culinary dogma in order to indulge in healthy food within an "attuned space".For...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2013
    • Client Hiltl AG
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Bars/Cafés / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users