Casa Okumé

Riconversione di un laboratorio in un interno cortile Turin / Italy / 2013

66
66 Love 7,861 Visits Published

In a courtyard in the centre of Turin, an old carpentry has been transformed into a modern loft.


The ground floor houses the living area, the kitchen and a wooden "box" that contains the main bathroom. In the kitchen area, the facade of the box integrates storage spaces, appliances and irregular shelves. The warm tones of the okumé wood create contrast with the white lacquering of the kitchen.


Behind the sofa, there is a custom made bookcase built with wood and iron: the lowest shelf continues along the entire wall forming a long bench.


The white metal staircase leading to the upper floor is protected by a perforated panel that filters the light projecting geometric shadows.


In the attic, a portion of the building's slab is made of glass, while the rest of the floor is paved with wooden slats. The top floor is a multi-purpose space that houses a large white lacquered wardrobe with sliding doors and the bedroom with a wash basin and a bathtub at sight. In a small enclosed space are hidden toilet.


CREDITS


Interior design and furniture design:         Paola Maré (Interior designer)


Architectural project:                                   Raimondo Guidacci (Architect)


Construction company:                               Make it di Roberto Spigarolo


Custom made furniture:                              Miserere S.r.l. di Davide Miserere (carpentry)


Photographs:                                                 Jana Sebestova



[IT]


In un cortile nel centro di Torino, una vecchia falegnameria è stata convertita in un moderno loft.


Il piano terra ospita il living con cucina a vista e una "scatola" di legno che contiene il bagno principale. Nella zona cucina, la facciata della scatola integra degli spazi contenitivi, gli elettrodomestici e una scaffalatura dal disegno irregolare. I toni caldi del volume in legno okumé contrastano con la laccatura bianca opaca della cucina.


Una libreria costruita in legno e ferro fa da sfondo al divano: il ripiano più basso della libreria continua su tutta la parete formando una lunga panca.


La scala in metallo verniciato di bianco che conduce al piano superiore è protetta da un pannello di lamiera forata che filtra la luce proiettando nell'ambiente delle ombre geometriche.


Al piano mansardato, la porzione della soletta realizzata in vetro è accostata alla pavimentazione continua in listoni di legno. Qui lo spazio è un ambiente polifunzionale dotato di un'ampia armadiatura chiusa con grandi porte scorrevoli. Nella zona notte il lavabo e la vasca da bagno sono a vista mentre i sanitari sono contenuti in un piccolo ambiente chiuso.


CREDITS


Interior design e disegno degli arredi:      Interior designer Paola Maré


Progetto architettonico:                              Architetto Raimondo Guidacci


Impresa costruttrice:                                    Make it di Roberto Spigarolo


Realizzazione arredi:                                     Falegnameria Miserere S.r.l. di Davide Miserere


Fotografie:                                                      Jana Sebestova

66 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    In a courtyard in the centre of Turin, an old carpentry has been transformed into a modern loft. The ground floor houses the living area, the kitchen and a wooden "box" that contains the main bathroom. In the kitchen area, the facade of the box integrates storage spaces, appliances and irregular shelves. The warm tones of the okumé wood create contrast with the white lacquering of the kitchen. Behind the sofa, there is a custom made bookcase built with wood and iron: the lowest shelf...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 66 users