Netherlands Forensic Institute

Winner of the 'Lensvelt De Architect Interior Prize' 2005 The Hague / Netherlands / 2004

2
2 Love 1,014 Visits Published
Located in Ypenburg, The Hague, the NFI is a glazed volume in a steel box set in a typical Dutch motorway landscape. The building is a high security bulwark and an eye-catcher. It yields a corridor spread over four floors with cellular offices and laboratories. Size and location of each laboratory can be adapted to suit changing demands and conditions. The NFI has been cut open horizontally and seems to accommodate a glass volume. The steel box acts as solar shading. Light penetration is different on each side. The glass volume seems to lie just off centre because the steel cantilevers around the building are not equally deep. The architectural and spatial expressions of the interior are determined by material and colour. Form and space are virtually without properties, except in the part adjacent to the entrance, where an auditorium, library and conference room are stacked on top of one another.
2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in Ypenburg, The Hague, the NFI is a glazed volume in a steel box set in a typical Dutch motorway landscape. The building is a high security bulwark and an eye-catcher. It yields a corridor spread over four floors with cellular offices and laboratories. Size and location of each laboratory can be adapted to suit changing demands and conditions. The NFI has been cut open horizontally and seems to accommodate a glass volume. The steel box acts as solar shading. Light penetration is...

    Project details
    • Year 2004
    • Work finished in 2004
    • Client Rijksgebouwendienst DGEO
    • Status Completed works
    • Type Research Centres/Labs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users