Mac 9 / Zurich Insurance Company Italian Headquarters

Milan / Italy / 2009

2
2 Love 4,183 Visits Published
The building is a typological hybrid of a building with a base and a building on stilts, a layout that combines the incisiveness and contained volumes of ribbed blocks with the calm of the inner courtyard and the lightness of a raised and transparent object with the ruggedness of the large and suspended “natural” object. The opportunity to open up this perimeter and to make the fabric of the city flow into it has heavily conditioned every design choice made with regard to the building: the entire settlement is conceived as permeable, an integral part of the park; the public interior of the area as a space not just of arrival but also of passage, where the communal public space is hybridized with the private. The base is designed as part of the landscape, passing fluidly through the volumes above, linking the different levels of the existing structures. A gigantic order of pillars supports directly the first floor, which consists of the raised plaza, a large terrace facing onto the garden. It houses the community functions of the company, junction of the paths of circulation to the main and secondary clusters of offices. [IT] L’edificio è un ibrido tipologico, un edificio a basamento e un edificio su pilotis, un impianto che abbina l’incisività e la misura volumetrica dei corpi a stecca con la calma della corte interna e la lievità di un oggetto sollevato e trasparente con la rudezza del grande oggetto ”naturale” sospeso. L’opportunità di aprire questo perimetro, e di far fluire all’interno il tessuto urbano ha fortemente condizionato ogni scelta progettuale operata sull’edificio: l’intero insediamento viene pensato permeabile, parte integrante del parco, l’interno pubblico dell’area uno spazio non solo di arrivo ma anche di attraversamento, dove lo spazio collettivo pubblico si ibrida con quello privato. Il basamento è pensato come brano di paesaggio, attraversa fluidamente il volume soprastante, raccorda le diverse quote dell’esistente. Un ordine gigante di pilastri sostiene direttamente il primo solaio che è quello della piazza sopraelevata, una grande terrazza che si affaccia sul giardino e concentra le funzioni comunitarie aziendali, snodo dei percorsi di distribuzione ai nuclei principali e secondari degli uffici.
2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The building is a typological hybrid of a building with a base and a building on stilts, a layout that combines the incisiveness and contained volumes of ribbed blocks with the calm of the inner courtyard and the lightness of a raised and transparent object with the ruggedness of the large and suspended “natural” object. The opportunity to open up this perimeter and to make the fabric of the city flow into it has heavily conditioned every design choice made with regard to the building: the...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Europa Risorse Maciachini Properties
    • Status Current works
    • Type Office Buildings / Business Centers / Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users