CASA AGUANTAO

Los Lagos Region / Chile / 2011

13
13 Love 1,665 Visits Published
EN Distant only 29 km. northeast of the center of the city of Castro , nearing the end of the peninsula, we face an area full of landscape called Punta Aguantao . From this place we project a home designed for resting and contemplation of the environment. The assignment was to create spaces where the private has a significant distance from the public, where children have a special place and where visitors take an important role within the house. Places like the kitchen were, from the beginning, thought as the starting point of the house, since it all precincts were ordered around it, thus ensuring a favoured view. The house adapts to the sloping terrain, emphasizing the contrast between the public and the private. Natural light plays an important role in the work, incorporated in a penetrating way, with all precincts having intense luminosity. The external common area is well integrated to the house, managing to have both the character of interior and exterior, providing protection from climate of the area without limiting its use. The covers have slopes that show which are the spaces open to wide views and which are the ones directing the attention to specific points, some opening sights and some framing them. The outer materiality refers to those used in the area due to the constant rains: tin and timber. The contrast of these materials on all facades is evident, with tin being associated to open spaces while wood is used to protect. IT A soli 29 km al nord-est del centro della cittá di castro, arrivando verso la fine della penisola, si trova una zona caratterizzata da un ricco paesaggio, chiamato Punta Aguantao. Da questo luogo scaturisce una residenza in grado di offrire riposo e garantire la contemplazione dell’intorno naturale. L’incarico prevedeva la creaziones di spazi dove il privato si allontanasse dal pubblico, i bambini avessero il loro posto speciale, e la zona ospiti acquisisse centralitá dentro della casa. Luoghi come la cucina furono parte fin dall’inizio del principio generatore della casa, ordenando le altre zone a partire dalla sua ubicazione e destinandole in questa maniera una vista preferenziale. La casa si adatta alla leggera pendenza del terreno enfatizando la differenza fra pubblico e privato. La luce naturale ha un ruolo importante dentro dell’opera, si inserisce in forma penetrante dentro la casa e ilumina i differenti ambienti della casa con la stessa intensitá. All’esterno lo spazio comune si unisce alla casa e acquisice un carattere ambivalente di interno/esterno, proteggendosi del clima della zona senza che si ridusca il suo uso nei mesi piú freddi Le falde del tetto hanno pendenze che manifestano quali sono gli ambienti che si aprono alle viste e cuali dirigono la vista verso un punto specifico; uno amplia le viste, e l’altro le incornicia. I materiali utilizzati all’esterno fanno riferimento alla tradizione costruttiva della zona, dove lamiera e legno risultano essere i materiali piú usati a causa delle frequenti piogge. Il loro contrasto si manifesta in tutte le facciate in forma evidente, essendo la lamiera il materiale piú esposto e il legno il piú protetto. ES Distante a tan solo 29 km. al noreste del centro de la ciudad de Castro, llegando al final de la península, enfrentamos una zona llena de paisajes llamado Punta Aguantao. Desde este lugar se piensa en una vivienda para el descanso y contemplación del entorno. El encargo consistía en crear espacios donde lo privado se distanciara de lo publico, donde los niños tuvieran un lugar especial y donde la visita tome un rol importante dentro de la casa. Lugares como la cocina fueron desde el principio el punto de partida de la casa, desde ella se ordenaron todos los recintos dándole así una vista favorecida. La casa se adapta a la suave pendiente del terreno enfatizando la diferencia de lo publico con lo privado. La luz natural tiene un rol importante en la obra, se incorporar de una manera penetrante a la casa iluminando todos los recintos con intensidad. El espacio común exterior se incorpora a la casa, logra tener el carácter de interior/exterior, protegiéndose del clima de la zona sin limitar su uso. Las cubiertas tienen pendientes que muestran cuales son los recintos que se abren a las vistas y cuales son los recintos que direccionan la vista a un punto específico, uno abre las vistas y el otro las enmarca. La materialidad exterior hace referencia a lo usado en la zona, hojalata y madera, siendo estos los materiales mas ocupado por las constantes lluvias. Se hace evidente el contraste de estos materiales en todas las fachadas siendo lo expuesto hojalata y lo protegido madera.
13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    EN Distant only 29 km. northeast of the center of the city of Castro , nearing the end of the peninsula, we face an area full of landscape called Punta Aguantao . From this place we project a home designed for resting and contemplation of the environment. The assignment was to create spaces where the private has a significant distance from the public, where children have a special place and where visitors take an important role within the house. Places like the kitchen were, from the beginning,...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users