Omm Hotel

Barcelona / Spain / 2003

44
44 Love 6,001 Visits Published

Five-star hotel with seven floors and four basements. The ground floor houses the
hotel reception, the Moo restaurant and two shops. The hotel’s 59 rooms are distributed around
the remaining six floors and there is a swimming pool and solarium on the roof. The first
basement contains the hotel store rooms, a loading bay and a small discotheque, the
Ommsession. The other three basements contain the car park which has 98 car parking spaces.



Close to Passeig de Gràcia, Barcelona, this innovative hotel arises in many aspects. The interior treatment – of both private character and public - answers the criterion of reaching maximum environmental comfort for the user and fleeing from more utilitarian stereotypes. This approach does not in any way imply the resignation to experimentation of new alternatives, as is the case on the ground floor where the reception space is confused and extends into the relaxing areas and restaurant, or in the bedrooms which propose a more unitary space as opposed to the most conventional ones. Omm Hotel has 59 rooms, all of them square and with basic essential equipment, and they have been designed to let in as much light as possible. Its limestone façade offers an unusual presentation of windows, by way of openings oriented at an angle to allow maximum sunlight in without the privacy of the guests feeling attacked. The interior design project is based on simple lines and a good balance of color and space, as well as the use of natural materials. The access area is a space of great height that develops sideways. The reception and elevators are to the right, and a lounge with comfortable sofas, to the left. A wall lined with tinted oak wood enters the next space, which acts as a piece of intersection between the lobby and restaurant. This space houses the fireplace and bar. It is a warm area with upholstered ceilings, stained oak wood on the floor and natural leather lining the front of the bar. A large space endowed with skylights and a patio that captures the outside light and gives depth to the whole floor, thereby resolving the volume of the restaurant area. The organization of this area is created by the positioning of a staircase that leads to the basement. A metal mesh suspended from the ceiling acts as a filter between the dining room and the rest of the area. A few large pieces of iron furniture act as space organizers while also doubling as tables. Access to the rooms is through a long black soft corridor in which only room numbers are highlighted and two lines of light on the floor accentuate its length and contrast with the qualities of each room. The darkness of the corridor gives way to an environment completely flooded with natural light. Larger rooms have been opted for at the expense of a greater number of rooms. Light, comfort and warmth have directed this section of the project. Each room is designed as a unique space that is presented through a metal wardrobe and some pieces of modular furniture.


 

44 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Five-star hotel with seven floors and four basements. The ground floor houses thehotel reception, the Moo restaurant and two shops. The hotel’s 59 rooms are distributed aroundthe remaining six floors and there is a swimming pool and solarium on the roof. The firstbasement contains the hotel store rooms, a loading bay and a small discotheque, theOmmsession. The other three basements contain the car park which has 98 car parking spaces. Close to Passeig de Gràcia, Barcelona, this...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users