DWELLING HOUSE FOR STUDENTS

Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona / Spain / 2012

32
32 Love 5,740 Visits Published
The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium. For it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and group level, owing to the interior flexibility of the apartments and the potential use of the atrium as an event space. The project banks on industrialized construction by using just one housing module type made of preformed concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, simplifying finishing and installations. Most of the components are installed and assembled by dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and reused or highly recyclable. The building is layered out over two floors in order to take advantage of the existing topography making accessible entrances without the need of using elevators and to reduce a 50 percent of square meters in corridors and stairs. The central atrium is covered* in order to create an intermediate bioclimatic space that makes increase the energy efficiency of the building and, at the same time, economizes the building enclosure. The cycle of life analysis demonstrates that this project saves up to 50 percent the energy associated to construction materials and a 70 percent the energy demand in respect to standard buildings according to CTE regulations. *the atrium is going to be covered with a greenhouse roof next year Concrete prefabricated module: Compact Habit Façade: Compact Habit, Knauf, Rockwool, Riga ply Partion wall: Riga ply Green roof: Danosa Windows: 9Intex Insolations: Tecresa Proteccion Pasiva Energy Systems: Leako Awards: Winner 'SAIE Selection Contest Award 2011’, Bologna (IT) Selection 'Green Building Challenge 2011’, Helsinki (FIN) Winner Green Building CE, Madrid (SPA) Winner ‘NAN Architecture and Construction Award 2012’, Madrid (SPA) Winner ‘AJAC Award 2012’, Barcelona (SPA) Finalist ‘FAD Awards 2013’, Barcelona (SPA) Winner ‘A+ Awards 2013’, Best sustainable architecture project (SPA) Finalist ‘XII Bienal de Arquitectura Española 2013’ (SPA)
32 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium. For it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2009
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Colleges & Universities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users