De Kunsthal

Renovation & update Rotterdam / Netherlands / 2014

22
22 Love 7,869 Visits Published
The Kunsthal in Rotterdam, designed by OMA in 1992, reopens this month after an extensive renovation. After more than 20 years of intense use, OMA, the city of Rotterdam and the Kunsthal have completed their comprehensive plan to upgrade the performance of the building in terms of energy, security, program and circulation. The glass facades and roof are now fitted with high performance insulation materials. In combination with energy efficient lighting, a new state-of-the-art climate system and the subdivision of the public spaces, future energy consumption will reduce considerably. Security and building operations have been improved. A second entrance has been added, making it possible to access the auditorium and exhibition spaces independently. The reception, restaurant and museum shop are now integrated into the route of the building. These transformations will enable the Kunsthal to evolve with the growing need for economic independence of cultural institutions. Despite these considerable changes, the original design concept has been preserved and often reinforced. Ellen van Loon: “The renovation demonstrates the possibility of updating the building to meet contemporary requirements, whilst retaining the original concept of an ‘exhibition machine’.” The project was led by OMA partner Ellen van Loon, and OMA associates Michel van de Kar and Alex de Jong. The Kunsthal combines 3300 square meters of exhibition space, an auditorium and restaurant into one compact design. Sloping floor planes and a series of tightly organized ramps provide seamless connection between the three large exhibition halls and two intimate galleries. Its position, wedged between a busy highway and the network of museums and green spaces known as the museum park, allows it to function as a gateway to Rotterdam’s most prized cultural amenities. The program demanded three major exhibition spaces – to be used jointly or separately, an auditorium and an independently accessible restaurant. The site presents a dual condition: the southern edge is bordered by the Maasboulevard, a 'highway' on top of a dike. The northern side, a level lower, faces the Museum Park – conventional contemplation. The building was conceived as a square crossed by two routes: one, a road running east / west, parallel to the Maasboulevard; the other, a public ramp extending the north/south axis of the Museum Park. With these givens, and the fact that these crossings would divide the square into four parts, the challenge became: how to design a museum as four autonomous projects - a sequence of contradictory experiences which would nevertheless form a continuous spiral. In other words, how to imagine a spiral in four separate squares. The concept of the building is a continuous circuit. The pedestrian ramp is split, with a glass wall separating the outside, which is open to the public, from the inside, which is part of the circuit. A second ramp, running parallel and reversed, is terraced to accommodate an auditorium, and beneath it the restaurant. On the level where the two ramps cross, the main entrance is defined. From there the visitor enters a second ramp which goes down to the park and up to the dikelevel. Approaching the first hall, one confronts a stairway and an obstructed view, which is gradually revealed – a landscape of tree-columns with a backdrop of greenery framed, and sometimes distorted by the different types of glass of the park facade. From there one follows the inner ramp leading to hall 2, a wide open skylit space facing the boulevard. A third ramp along a roof garden leads to a more intimate single-height hall and further on to the roof terrace.
22 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Kunsthal in Rotterdam, designed by OMA in 1992, reopens this month after an extensive renovation. After more than 20 years of intense use, OMA, the city of Rotterdam and the Kunsthal have completed their comprehensive plan to upgrade the performance of the building in terms of energy, security, program and circulation. The glass facades and roof are now fitted with high performance insulation materials. In combination with energy efficient lighting, a new state-of-the-art climate system...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres / Museums / Art Galleries
    • Websitehttp://www.kunsthal.nl/
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users