Villa Wienberg

Aarhus / Denmark / 2008

29
29 Love 3,972 Visits Published
Both outside and inside, the atmosphere is cooling and calming. As soon as the foot touches the ground of this protected corner-plot, a special feeling wraps itself around you like a soft shawl: A feeling of being pleasantly, mysteriously alone in one of the great forests of Finland – or perhaps of stepping into a universe, where Yin and Yang finally found their perfect balance and harmony. It is quite difficult to believe that actually you are in a very traditional residential neighborhood, Højbjerg, situated in suburban Aarhus. Until recently, this little corner-plot nested a small summer cottage, built during wartime in 1942 and later almost hidden behind tall trees. The cottage has now been integrated into a brand new, tall and very ambitious black beauty. The walls are planked on the outside and the villa opens to its surroundings with windows that are perfectly proportioned for the double purpose of inviting nature in as well as creating a cozy and cooling private space. The villa, which has been awarded the City of Aarhus Architecture Prize 2008, playfully breaks the strictly square shape of the plot in a careful orchestration of angles and split-levels. The way it seems to organically grow into the rich vegetation of pine, temple-tree and rhododendron leaves the baffling impression on the beholder that this villa simply grew out of the ground! Light and Shadow It was the joint creative forces and dreams of architects Mette and Martin Wienberg that led to this exciting and untraditional framework around their family-life. Atmosphere was the keyword and contrast was an important tool: By creating a covered entrance in a quite strict style dominated by black wood and concrete, they wanted to enhance the experience of the movement from architectural serenity to the open garden – which is organically structured, but sharply defined by raised sleepers that frame and contrast the soft lawn which lies in their embrace almost like a green lake. The plants and the trees are essential to the design: All the flowerbeds are strewn with coarse bark-chips in order to enhance the illusion of “The little house in the forest” and the natural mosaic of the foliage creates changing patterns of shadows and filters the light: This couple did not seek the great panorama, but rather a dynamic variety of intriguing views bringing a unique atmosphere to each and every room. Text by: Susanne Holte
29 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Both outside and inside, the atmosphere is cooling and calming. As soon as the foot touches the ground of this protected corner-plot, a special feeling wraps itself around you like a soft shawl: A feeling of being pleasantly, mysteriously alone in one of the great forests of Finland – or perhaps of stepping into a universe, where Yin and Yang finally found their perfect balance and harmony. It is quite difficult to believe that actually you are in a very traditional residential neighborhood,...

    Project details
    • Year 2008
    • Work started in 2007
    • Work finished in 2008
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 29 users