House in Shichiku

sleeping places of an eel Kyoto / Japan / 2013

17
17 Love 3,189 Visits Published
This was the renovation of a house which was built in the 1920’s and the house was surrounded by old rows of houses. The house with a frontage of 4.1meters and depth of 12.8 meters was like so-called ‘sleeping places of an eel’. Because next building was way too close, inside of the house was so dark even though in the daytime. The house had been illogically renovated at several times before so that important pillars and walls were missed. A resident hoped to live with furniture and paintings. A studio, sanitary, and home office were inserted as volumes of the structure. Those intended not only to reinforce the house but also to softly divide spaces to up and down and left and right. The whole image was glimpsed from openings and slits which were widely opened and the volumes itself were painted with white color so that the texture could visually stand up to indicate the depth and extent. The front of the studio opened to allay was changed from a shutter to windows. To change to the well reflective material of learn-to roof, it functioned as a reflector and could get the natural lightning to the inside so it diffused to bright all. Also, it was concerned the transition of brightness by time. The existing structure was arbitrary shifted and newly inserted structures and reinforcements were painted with white color. Those were created the context of time but functionally which meant to indicate those things mixed naturally without any conflicts. The softly divided space may be able to use by any discoveries for the living, studio, and home office as extension with the factor of furniture and paintings which may increase in the future. Site Context The site is located at a north part of Kyoto urban area has streets across east, west, south and north which like a checker board because of an old city plan, and the high density area also remains the old rows of houses. Materials: Room name:Living/Dining/Kitchen Floor/ Oak flooring t=15mm Wall/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish  Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Room name:Bathroom Floor/ Fiber-reinforced plastic waterproofing Wall/ Fiber-reinforced plastic waterproofing Ceiling/ Calcium silicate board 6mm+6mm vinyl paint finish   Room name:Lavatory Floor/ Trowel mortar Wall/ Calcium silicate board 6mm+6mm vinyl paint finish Ceiling/ Calcium silicate board 6mm+6mm vinyl paint finish Room name:Studio Floor/ Trowel mortar Wall/ Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Room name:Entrance Floor/ Trowel mortar Oak flooring t=15mm Wall/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Room name:Toilet Floor/ Oak flooring t=15mm Wall/ Japanese linden plywood t=24 emulsion paint finish Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Japanese linden plywood t=24 emulsion paint finish Stairs Coping/ Steel φ19.1mm oil paint Tread/ Steel t=6mm oil paint Stringer/ Steel flat bar 16×50 oil paint Room name:Room 1 Floor/ Lauan plywood t=6   Wall/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Room name:Room 2 Floor/ Lauan plywood t=6 Wall/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Room name:Home office Floor/ Lauan plywood t=6 Wall/ Plasterboard t=9.5mm+9.5mm emulsion paint finish Structural plywood t=12mm emulsion paint finish Ceiling/ Structural plywood t=12mm emulsion paint finish
17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This was the renovation of a house which was built in the 1920’s and the house was surrounded by old rows of houses. The house with a frontage of 4.1meters and depth of 12.8 meters was like so-called ‘sleeping places of an eel’. Because next building was way too close, inside of the house was so dark even though in the daytime. The house had been illogically renovated at several times before so that important pillars and walls were missed. A resident hoped to live with furniture and...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Main structure Wood
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Refurbishment of apartments
    Lovers 17 users