Bianco zenitale

Milano / Italy / 2008

6
6 Love 1,838 Visits Published
The project consists in the reconversion of a seventh-floor apartment in a building typical of the 1970s located right in the heart of Milan. The original idea was to emphasize the light that filters in from the terrace cut into the slopes in the roof, from the balconies that run all along the perimeter of the apartment and from the large skylight windows in the ceiling. Thus, every single room in the house is flooded with light. Even the furnishings and finishing are bright white: the salina stone used for the floors and bathroom cladding, the white walls and the clear Corian surface on all of the designer furniture. The kitchen by Boffi , designed by Carlo Donati Studio, is entirely made of white Corian, like the island block in the middle of the room that acts as a filter between the work area in the kitchen and the dining area and can be used either as a container or as a bar block. The living area layout is arranged on a horizontal axis and divided into three different spaces (study, living room and kitchen). Adjacent to one other, these different spaces are visually separated by the terrace cut between the slopes of the roof. The final effect is a game of volumes and transparencies that emphasizes the relationship between in and out, merging them all into one indistinct domestic space. Close attention was paid to the green areas that run all around the perimeter of the apartment and are visible from every room in the house. This, once again, emphasizes the strong relationship between interior and exterior. The living room is divided into two areas: the first of these is dedicated to conversation and relaxation for the grownups while the other cosier one right in front of the sliding glass doors on the terrace is dedicated to the children and furnished with a small coffee table and two large colourful poufs by Moroso. The study is separated from the living area by a large sliding Corten steel panel designed by Carlo Donati Studio. The unique colour element in the house is the Landscape “chaise longue” by B&B upholstered with green fabric. The zenithal light filtering in from the two skylights in the ceiling likewise underscores the rarefied atmosphere dominating the entire apartment. The bedroom features are refined, elegant atmosphere as well. Located on either end of the living room, the bedroom area is divided into two parts: one entirely reserved to the parents, with a bedroom, a closet and a large bathroom/ lounge area overlooking a second balcony, while the other part is for the children and includes two large bedrooms, a dressing room and a bathroom. A simple, minimal feature often conceals the most advanced technology. The electrical system is entirely domotic and can set three different scenarios. All of the equipment can be run from a computer. The huge curtain that covers the terrace includes a wind sensor so that it shuts down automatically when required. Aesthetic value and high technology merge together in a perfect combination of elegance and functionality. [IT] Si tratta di un recupero di un sottotetto al settimo piano di un edificio degli anni Settanta nel centro di Milano. L’idea centrale del progetto è stata quella di enfatizzare il ruolo della luce che filtra dal terrazzo ritagliato a tasca tra le falde del tetto, dalle balconate che corrono lungo tutto il perimetro dell’appartamento e dalle ampie finestre velux sul soffitto. La casa ne è così inondata in ogni suo ambiente. Anche gli arredi e le finiture parlano la lingua del bianco e della luminosità: la pietra di Salina per i pavimenti e i rivestimenti dei bagni, il bianco alle pareti e il Corian chiaro per tutti i mobili su disegno. La cucina, realizzata da Boffi su progetto dello Studio, è interamente realizzata in Corian bianco, come l’isola che diviene filtro tra zona operativa e pranzo che ingloba la doppia funzione di contenitore e bar. Il layout dell’area giorno è organizzato su un asse orizzontale, scandito in tre spazi differenti (lo studio, il living, la cucina) attigui l’uno all’altro e separati visivamente dal terrazzo ricavato tra le falde del tetto. Un gioco di volumi e trasparenze asseconda l’importanza del rapporto tra in e out, cosicché l’interno e l’esterno possano dialogare continuamente, quasi a volersi fondere in un unico indistinto spazio domestico. La zona del soggiorno, si articola in due ambienti: uno destinato alla conversazione e al relax degli adulti e uno, più raccolto, di fronte alla vetrata scorrevole del terrazzo, dedicato ai figli e arredato con un piccolo tavolo basso e due grandi pouf colorati di Moroso. Lo studio, in cui domina la tinta bianca, è separato dal living da un grande pannello scorrevole con maniglia a tasca in acciaio finitura corten realizzato su disegno. Anche nella zona notte l’atmosfera è misurata e sofisticata. Disposta alle due estremità della zona giorno, quella notte è suddivisa in due parti: una interamente riservata ai genitori, con camera da letto, cabina armadio e ampio bagno/zona relax che si affaccia sul secondo balcone, l’altra dedicata ai bambini con due ampie camere da letto, cabina armadio e bagno.
6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project consists in the reconversion of a seventh-floor apartment in a building typical of the 1970s located right in the heart of Milan. The original idea was to emphasize the light that filters in from the terrace cut into the slopes in the roof, from the balconies that run all along the perimeter of the apartment and from the large skylight windows in the ceiling. Thus, every single room in the house is flooded with light. Even the furnishings and finishing are bright white: the salina...

    Project details
    • Year 2008
    • Work finished in 2008
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users