Piazza comunale a Ranco

Riqualificazione piazza parrocchiale e aree limitrofe Ranco / Italy / 2013

3
3 Love 813 Visits Published
L’intervento proposto per il centro di Ranco è finalizzato a convertire un paesaggio urbano, fino a questo momento vissuto come un semplice luogo di transito, in una nuova centralità. La volontà di base è quella di utilizzare un elemento problematico come i dislivelli a nostro favore, rafforzandolo, in modo che diversifichi ogni singolo episodio urbano creandone una nuova identità. Sfruttando i naturali dislivelli del terreno e riprendendo l’idea delle colture a terrazzamenti tipici di paesi lacustri come questo, quest’area di progetto si struttura come grandi terrazzamenti a diversi livelli. A fianco vi sono una leggera scalinata e una rampa, che conducono dalla quota più bassa su via Roma, ad un primo livello centrale della Piazza posta subito al di sotto della Piazza principale. Una particolare attenzione è stata data al Sagrato della Chiesa Parrocchiale, che attualmente si trova in una situazione critica a ridosso della sede stradale: stringendo la carreggiata dell’incrocio via Piave/via Roma/via Alberto si è creata una nuova pedonalità che permette di fruire gli spazi in maggior sicurezza, mettendo anche in risalto l’edificio storico. La necessità di creare una piazza unitaria, ha portato all’idea di riunire i diversi ambiti per restituire uno spazio urbano flessibile. Grande importanza progettuale è stata data agli spazi verdi e alle alberature, che con il loro disegno creano una corte che incornicia la Piazza e gli ambiti ad essa strettamente legati. The proposed project for the center of Ranco is designed to convert an urban landscape, until today lived as just a place of transit, to a new centrality. The basic intention is to use a problematic element as the uneven ground in our favor, strengthening it, so that every single urban episode is diversified by creating a new urban identity. Taking advantage of the natural different levels of the ground and recalling the imaginary crops in terraces typical of lakeside towns like this, the project is structured as large terraces on different levels. Next there are slight staircase and a ramp, leading the visitor from the lower level (via Roma), to an upper level placed immediately below the main square. Particular attention has been given to the churchyard of the parish church, which is currently in a critical situation being close to the roadway: a new pedestrian area was created contracting the roadway, allowing people to enjoy spaces in a more secure way and putting new emphasis on the historic building. The need to create a square unit, led to the idea of bringing together the different fields to return a flexible urban space. Great importance has been given to design of the green spaces, whose trees creates a courtyard that frames the Square and the areas closely related to it . The proposed project for the center of Ranco is designed to convert an urban landscape, until today lived as just a place of transit, to a new centrality. The basic intention is to use a problematic element as the uneven ground in our favor, strengthening it, so that every single urban episode is diversified by creating a new urban identity. Taking advantage of the natural different levels of the ground and recalling the imaginary crops in terraces typical of lakeside towns like this, the project is structured as large terraces on different levels. Next there are slight staircase and a ramp, leading the visitor from the lower level (via Roma), to an upper level placed immediately below the main square. Particular attention has been given to the churchyard of the parish church, which is currently in a critical situation being close to the roadway: a new pedestrian area was created contracting the roadway, allowing people to enjoy spaces in a more secure way and putting new emphasis on the historic building. The need to create a square unit, led to the idea of bringing together the different fields to return a flexible urban space. Great importance has been given to design of the green spaces, whose trees creates a courtyard that frames the Square and the areas closely related to it . The proposed project for the center of Ranco is designed to convert an urban landscape, until today lived as just a place of transit, to a new centrality. The basic intention is to use a problematic element as the uneven ground in our favor, strengthening it, so that every single urban episode is diversified by creating a new urban identity. Taking advantage of the natural different levels of the ground and recalling the imaginary crops in terraces typical of lakeside towns like this, the project is structured as large terraces on different levels. Next there are slight staircase and a ramp, leading the visitor from the lower level (via Roma), to an upper level placed immediately below the main square. Particular attention has been given to the churchyard of the parish church, which is currently in a critical situation being close to the roadway: a new pedestrian area was created contracting the roadway, allowing people to enjoy spaces in a more secure way and putting new emphasis on the historic building. The need to create a square unit, led to the idea of bringing together the different fields to return a flexible urban space. Great importance has been given to design of the green spaces, whose trees creates a courtyard that frames the Square and the areas closely related to it .
3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    L’intervento proposto per il centro di Ranco è finalizzato a convertire un paesaggio urbano, fino a questo momento vissuto come un semplice luogo di transito, in una nuova centralità. La volontà di base è quella di utilizzare un elemento problematico come i dislivelli a nostro favore, rafforzandolo, in modo che diversifichi ogni singolo episodio urbano creandone una nuova identità. Sfruttando i naturali dislivelli del terreno e riprendendo l’idea delle colture a terrazzamenti tipici di paesi...

    Project details
    • Year 2013
    • Client Comune di Ranco (VA)
    • Status Competition works
    • Type Public Squares / Urban Furniture / Restoration of old town centres / Urban Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users