HOUSEN7

Heanish / United Kingdom / 2012

49
49 Love 6,431 Visits Published
INTRODUCTION We were commissioned in October 2010 to produce a design for a new house on the site of a ruined, B-listed black-house on the Isle of Tiree on the west coast of Scotland. We developed a concept that comprises two houses, a Living-house and a Guesthouse, linked by a Utility wing. Together the elements combine to create a bold insertion into the landscape while reflecting the character and heritage f the island. In keeping with the philosophy of Denizen Works, the language of the house was driven by an examination of the local vernacular, materials and building forms with the architecture of the Living-house and Utility taking their lead from the local agricultural buildings combining soft roof forms, chimneys and corrugated cladding. Setting off the utilitarian accommodation is the Guesthouse with its deep-set stone walls, black and white palette and black tarred roof resulting in a building that is tied to the landscape and unmistakably of Tiree. THE SITE Tiree is the western most of the Inner Hebrides, accessible from the mainland via ferry services from Oban or by air from Glasgow airport and enjoys more hours of sunlight than any other location in the British Isles. At around 7.8 ha and with a population of around 750, the island is highly fertile providing fantastic grazing land for livestock due to the mineral rich ‘machair’ that covers the land mass. Located on the southern coast of the island, House No.7 is accessed by a grass track and enjoys fantastic views of Duin bay to the south and a typical Tiree landward aspect of lightly undulating machair and traditional housing settlements. Like most places on Tiree, the siting of the house is very exposed, with no natural land mass or vegetation to provide shelter from the wind. The design challenge, given the exposure to the elements, was to create a design that maximises shelter from the wind giving places of shelter on all sides, while allowing sunlight to penetrate and warm the house inside and out while utilising the breeze to aid natural ventilation. ARCHITECTURE The Living-house, containing living/kitchen/dining spaces with master bedroom below, functions as the social heart of the new home. The living space is a half level up from the entrance with the master bedroom sunk into the landscape with views to the sheltered garden. Access to the garden, created by the removal of the sand blow build up around the existing cottage, and the beach is from the southernend of the space. The Guesthouse is constructed in the stone from the original cottage containing two guest bedrooms, a bathroom and a quiet snug/entertaining room with an open link to the main hall in the utility. The Utility is the functional heart of the building containing laundry facilities along with a wet room in which to clean offthe sand from the beach or fish scales from the sea and a studio/lego room for painting and play. This third element, with the feel of a covered outdoor space, seamlessly links the other elements of the house allowing family and guests to interact as they choose. The interior of the house offers a counterpoint to the robust architecture of the exterior, filled with natural light; the finishes are intentionally robust with inspiration for the palette taken from local Tiree architecture. Heating is provided through an air-source heat pump.
49 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    INTRODUCTION We were commissioned in October 2010 to produce a design for a new house on the site of a ruined, B-listed black-house on the Isle of Tiree on the west coast of Scotland. We developed a concept that comprises two houses, a Living-house and a Guesthouse, linked by a Utility wing. Together the elements combine to create a bold insertion into the landscape while reflecting the character and heritage f the island. In keeping with the philosophy of Denizen Works, the language of the...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 49 users