Private house Barcelona Eixample

Barcelona / Spain / 2013

82
82 Love 9,544 Visits Published
Architect Núria Selva Villaronga, main partner of LOOX and DS Arquitectes firms, has undertaken the rehabilitation of a property in a heritage-listed building built in 1908 by Josep Domenech and Estapà in Barcelona´s “Golden Square” in the Eixample quarter. Domenech and Estapà´s original project corresponds to a household income between dividing walls of the ground floor and five floors height. The configuration of the lot, deeper below the household´s depth building area, almost disables the interior façade which doesn´t reach the courtyard. Resources providing lighting and ventilation to interior rooms are the remnants of the building´s volume practiced plan fund and dividing walls to the right with an open courtyard format; the central courtyard linked to the neighbor´s scale and another patio adjoining the dividing wall to the left, shared with the neighboring building. Despite the main façade and common areas retain the original language, as it is common in this era´s buildings in the Eixample, each housing has been remodeled and / or split one or more times, and nowadays their condition and configuration are very heterogeneous. The rehabilitated property which had been long time unoccupied still included the distribution and original finishes. The intervention suggests an update in terms of functionality, performance and comfort, but the main criteria precisely was intervening the least over distribution, keeping as far as possible all materials and finishes that have been preserved, and repair decorative elements and original woodwork. The project has also addressed the repair operations and consolidation of the structure, crack´s stitching, protection of metallic elements, establishing criteria and procedures that should serve as a guideline for the structural consolidation of the building as a whole. The program developed consists of three bedrooms, a study, living room (lounge), kitchen, dining room and two bathrooms. All three bedrooms and study as well as the living room (lounge), dining room and main bathroom are resolved in the current premises without altering them in any way. As in the original housing, departments facing Valencia´s Street façade which have better ventilation and lighting conditions are preferred, thus locating the master bedroom, living room (lounge) and study in it, whilst the whole kitchen-dining room occupy the interior premises. Therefore, the adjustments´ distribution proposed by the project are just the extension of the kitchen, which will remain occupying its present position but incorporating the adjoining room facing the back façade, and the transformation of three very small pieces which accomodate two adjacent toilets and a pantry in a sole dependency which will become the house´s second bathroom. Neither, the current hall distribution around the stairwell is altered in any way, which with the proposed reform program will become a continuous ring. The false ceilings have been preserved and restored with their moldings and ornaments, interior and exterior woodwork, engraved glass and in much of the property, the original Nolla flooring mosaic. The kitchen, however, that had been already manipulated and didn´t preserve the original settings, has been resolved with current criteria and materials. [ES] La Arquitecta Núria Selva Villaronga socia principal de los estudios de arquitectura loox y ds arquitectes ha llevado a cabo la rehabilitación de una vivienda en un edificio catalogado construido en 1908 por Josep Domenech i Estapà, en el Cuadrado de Oro del Ensanche de Barcelona. El proyecto original de Domenech i Estapà corresponde a una casa de renta entre medianeras de planta baja y cinco alturas. La configuración del solar, de profundidad muy inferior a la profundidad edificable, casi inhabilita la fachada interior, que no alcanza el patio de manzana. Los recursos que proporcionan iluminación y ventilación a las dependencias interiores son los recortes del volumen edificado practicados al plano de fondo y a la medianera derecha, con formato de patio abierto, el patio central, vinculado a la escalera de vecinos, y otro patio en la medianera izquierda, compartido con el edificio vecino. A pesar que la fachada principal y los espacios comunes conservan el lenguaje original, como es frecuente en edificios de esta época en el Eixample, cada vivienda ha sido remodelada y / o dividida en una o varias, y en la actualidad, su estado de conservación y la configuración son bien heterogéneos. La vivienda rehabilitada ha estado largo tiempo desocupada, y conservaba todavía la distribución y los acabados originales. La intervención se plantea en términos de funcionalidad, prestaciones y confort, pero el criterio fundamental ha sido, precisamente, intervenir lo mínimo sobre la distribución, mantener en la medida de lo posible los materiales y acabados que se han conservado, y reparar los elementos ornamentales y las carpinterías originales. El proyecto ha abordado también las operaciones de reparación y consolidación de la estructura - cosido de grietas, protección de elementos metálicos - fijando criterios y procedimientos que han de servir de pauta para la consolidación estructural del conjunto del edificio . El programa que se desarrolla comprende tres dormitorios, un estudio, sala de estar, cocina, comedor y dos baños. Los tres dormitorios y el estudio, así como la sala de estar, el comedor y el baño principal se resuelven en las dependencias actuales, sin alterarlas en nada. Como en la vivienda original, se prefieren las dependencias que tienen fachada en la calle Valencia, ya que tienen mejores condiciones de ventilación y iluminación, para situar el dormitorio principal, la sala de estar y el estudio, mientras el conjunto cocina-comedor, ocupa las piezas interiores. Por tanto, los ajustes de distribución que propone el proyecto son sólo la ampliación de la cocina, que ocupará su posición actual, incorporando pero la habitación adyacente que da a la fachada posterior, y la transformación de tres piezas muy pequeñas, que alojan dos WC contiguos y una despensa, en una sola dependencia que será el segundo baño de la vivienda. Tampoco se altera en nada el actual pasillo de distribución, alrededor de la caja de escalera, que con la reforma de programa propuesta se convertirá en un anillo continuo. Se han conservado y rehabilitado los falsos techos, con sus molduras y ornamentos, las carpinterías interiores y exteriores, los vidrios grabados, y en buena parte de la vivienda, los pavimentos originales de mosaico Nolla. La cocina, en cambio, que ya había sido manipulada y no conservaba la configuración original, se ha resuelto con criterios y materiales actuales.
82 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Architect Núria Selva Villaronga, main partner of LOOX and DS Arquitectes firms, has undertaken the rehabilitation of a property in a heritage-listed building built in 1908 by Josep Domenech and Estapà in Barcelona´s “Golden Square” in the Eixample quarter. Domenech and Estapà´s original project corresponds to a household income between dividing walls of the ground floor and five floors height. The configuration of the lot, deeper below the household´s depth building area, almost disables the...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 82 users